logo F1online.sk

Steiner o proteste: My nemáme suplovať FIA. Komisári zhodnotili, že jej robota je nanič

Günther Steiner
© LAT Images/Haas
Milan Kubala
Milan Kubala17. 11. 2023

Haas síce neuspel so svojou žiadosťou o preskúmanie výsledkov Veľkej ceny USA, ale niečo podľa šéfa tímu Günthera Steinera predsa len dosiahol. Komisári odkázali FIA, že jej práca je nanič; neplní si totiž svoje vlastné úlohy.

Výsledky zostávajú v platnosti. To je záver štvorice komisárov, ktorí rozhodovali o žiadosti Haasu. Americký tím chcel rozdávať tresty za prejazdy mimo trať v šiestej zákrute, a hoci našiel niekoľko porušení pravidiel, formuloví arbitri celú vec zhodili zo stola. Jedným z dôvodov bol aj šalamúnsky posudok, že z palubných záberov zozadu nebolo možné skontrolovať prejazd každého auta v každom kole.

Günthera Steinera určite mrzí, že si Haas bodovo nepolepšil, ale predsa len dosiahol niečo, čo ho teší. “Neľutujem to. Boli sme si vedomí toho, že bude ťažké s tým uspieť, ale aspoň sme to skúsili. Vyvstala však z toho iná vec. Komisári v skutočnosti odkázali FIA, že odvádza nanič robotu. Takže toto sa podarilo. My sme na tom nezarobili nič, ale v živote to treba skúšať, musíte bojovať.”

Šéf americkej stajne vyčíta FIA niekoľko vecí. Okrem iného aj to, že tímy ju musia zastupovať pri plnení úloh, ktoré prináležia jej. “Mali sa ubezpečiť, že v šiestej zákrute majú bezpečnostnú kameru, aby sme nemuseli protestovať. To po prvé.”

“Mali sa postarať o to, že dokážu kontrolovať dodržiavanie svojich vlastných pravidiel, nie, aby som ja alebo Aston Martin doma sedel za počítačom a kontroloval ich,” pripomenul protest Aston Martinu z Rakúska, kde napokon FIA kontrolovala viac než 1200 potenciálnych porušení traťových limitov.

“Toto nie je úloha tímov. Polhodina nebola dostatočné množstvo času, aby sme prezreli všetko, pretože to nie je naša úloha,” podotkol Steiner s odkazom na 30-minútový časový limit na podávanie riadnych protestov. “My nie sme riadiaci orgán, my sme pretekárska stajňa. My platíme niekoho iného, aby robil túto robotu. Tým niekým je FIA.”

Aj keď niektoré tímy len pokrútili hlavou nad snahou Haasu zmeniť výsledky pretekov, na jednom sa predsa len všetci zhodnú: Traťové limity sú veľkým problémom súčasnej Formule 1.

“Myslím si, že to stálo za to pre celú Formulu 1, nie len pre nás, pretože všetci s tým súhlasili, aj keď nikto s tým nič nespravil,” dodáva hviezda seriálu Drive to Survive, aby napokon uznala, že so zamietnutím žiadosti Haasu nie je spokojná. “Férové vypočutie by bolo, keby akceptovali našu žiadosť a poriadne ju preskúmali, ale z jasných dôvodov to nechceli spraviť. To je všetko, bodka. Ak nás to však posunie ďalej do budúcna, aj to je víťazstvo.”

Súvisiace články