logo F1online.sk

Ricciardovi sa nepáčia vysoké ceny vstupeniek: F1 musí zostať prístupná pre každého

Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 11. 2023

Dopustila sa Liberty Media pri organizácii Veľkej ceny Las Vegas chyby? Za tie mesiace sme dostali len veľmi málo signálov, že pozvaní sú naozaj všetci. Kvalita zážitku počas tohto víkendu je priamo úmerná veľkosti vašej peňaženky. Ako má niečo také prilákať nových fanúšikov, keď na pretekoch nie sú vítaní vlastne ani miestni obyvatelia? Ceny podujatia čelia veľkej kritike a pripojil sa aj Daniel Ricciardo.

Preteky v Las Vegas sú najdrahšie v celom kalendári. Je zaujímavé, že nepotrebujete žiadnu tradíciu ani skúsenosti, aby ste mohli žiadať od fanúšikov tisíce a tisíce dolárov. Podujatie čelí v médiách veľkej kritike pre svoju aroganciu a ignoranciu. Za všetko musíte platiť, nikam sa nedostanete a stavba okruhu miestnym obyvateľom po celé mesiace nesmierne strpčovala život.

Poďme však k praktickým záležitostiam. Už štvrtkový otvárací ceremoniál odhalil, že prvý deň podujatia sa nepodarilo vypredať. Len to podčiarkuje správy z úvodu týždňa, že zatiaľ sa nepredali všetky vstupenky. Nemôžeme sa však príliš čudovať, keďže za státie pri trati bez dobrého výhľadu zaplatíte 500 dolárov.

Daniel Ricciardo je preto presvedčený, že Veľká cena Las Vegas nie je pre všetkých a niektorí dlhoroční fanúšikovia boli z víkendu takpovediac diskvalifikovaní. „Je to ťažké. Ako všetko v živote však aj toto potrebuje určitý balans. Počul som o niektorých cenách a je mi viac ako jasné, že nie každý si môže dovoliť vstupenky,“ povedal austrálsky pretekár.

„Bol by som rád, keby mal každý možnosť sa zúčastniť. Samozrejme, nie je to moja vec, ja neriadim obchodné oddelenie Formuly 1, ale aj keď by som to nemal nazvať ignoranciou, stále by som bol rád, keby lístky na státie boli dostupné pre každého bez ohľadu na zamestnanie,“ prehlásil Ricciardo.

„Samozrejme, ak sa potom objavia nejaké šialené balíčky a ak sú ľudia ochotní minúť toľko peňazí, tak je to v poriadku. Nerád však počujem, keď niekto povie, že by rád prišiel, ale nemôže si to dovoliť. Je to tvrdé, ale pre mňa je ťažké to hodnotiť. Možno je to trochu výnimočný víkend a snažia sa osloviť práve týchto bohatších fanúšikov. Ak je to tak, tak ide zrejme o ich obchodný plán. To už nie je otázka na mňa,“ povedal Ricciardo.

Najlepšie to zhrnul známy novinár Matt Gallagher: „Prečo by ste mali platiť tisíce a tisíce dolárov za niečo také, keď za pár stoviek môžete ísť do Maďarska a odniesť si zážitok na celý život?“ Z pohľadu bežného fanúšika sa to možno zdá takmer nepochopiteľné, hlúpe či arogantné, ale Liberty Media určite dobre vie, čo robí. Možno sa po víkende ukáže, že to vypočítali nesprávne, poučia sa a v roku 2024 budú stáť oboma nohami pevne na zemi.

„Samozrejme, mne sa to takto nepáči, ale každý má iný životný štýl a úroveň príjmov. Bolo by však pekné, keby šport zostal prístupný pre každého,“ povedal Ricciardo, ktorého sa dopytovali aj na sťažnosti niektorých, že VC Las Vegas nebude o športe, ale o šou. Najhlasnejší bol v tomto smere Max Verstappen, ktorý tento víkend označil ako „z 99 percent šou a z jedného percenta športové podujatie“. Danielovi to však nevadí.

„Pozrite, harmonogram je úplne normálny a stále nás na konci čakajú preteky. Keby sme dostali nejaký divný rozvrh, nemali ani jeden tréning a potom nás poslali na trať pretekať, tak by som protestoval. Podľa mňa to však bude super. Som fanúšik. Ešte je priskoro na hodnotenie, ale keď sa pozerám na logistiku a prípravu podujatia, tak podobné povinnosti naozaj nikomu neprajem. Je to tu trochu bludisko, ale podľa mňa je super, že budeme mať takéto preteky,“ prehlásil Ricciardo.

Súvisiace články