logo F1online.sk

Massa: Verstappenovi by sa v Red Bulle nevyrovnali ani Alonso s Hamiltonom

Max Verstappen a Fernando Alonso
© Twitter/Red Bull
Tomáš Masár
Tomáš Masár15. 11. 2023

„Načo meniť niečo, čo funguje?“ uvažuje Felipe Massa. Podľa vicemajstra sveta zo sezóny 2008 plní jazdecká zostava Red Bullu plne svoj účel a na jej obmenu nevidí žiaden dôvod. Koniec koncov, rakúsky celok dominuje tak súťaži jednotlivcov, ako aj Poháru konštruktérov. Brazílčan sa domnieva, že nahradenie Mexičana niekým konkurencieschopnejším – trebárs takým Fernandom Alonsom či Lewisom Hamiltonom -, by akurát tak narušilo tímové chémiu a vytúžené ovocie beztak neprinieslo. Viacnásobní šampióni by sa totiž Holanďanovi nevyrovnali a nijak zvlášť mu nezavarili.

Sergio Pérez stráca na Maxa Verstappena už priepastných 266 bodov. Zatiaľ čo Holanďan má na konte neuveriteľných sedemnásť víťazstiev, Mexičan iba dve a naskytá sa preto relevantná otázka, či nie je na čase vymeniť rodáka z Guadalajary za niekoho, kto bude predvádzať vyrovnanejšie výkony. Taký Felipe Massa je však zástancom tvrdenia, že by si v Red Bulle mali „Checa“, ako znie jazdcova prezývka, ešte ponechať.

„Pokiaľ je Max šťastný a tím vyhráva majstrovstvá jazdcov ako aj konštruktérov, myslím si, že by bolo rozumné ponechať veci tak, ako momentálne sú,“ uviedol niekdajší pilot Sauberu, Ferrari a Williamsu pre holandský magazín Formule 1 s dodatkom, že nahradenie Péreza niekým konkurencieschopnejším by malo na Verstappena skôr negatívny, ako pozitívny účinok.

„Max sa očividne cíti veľmi dobre a vyhráva všetky preteky. Akákoľvek zmena by mu skôr ublížila, ako pomohla.“ Navyše, podľa Felipeho Sergio Pérez až takú zlú prácu neodvádza, to len Verstappen je nesmierne dominantný. Za súčasnej formy by sa vraj úradujúcemu šampiónovi nevyrovnali ani tí najlepší z najlepších – Fernando Alonso a Lewis Hamilton.

„To, čo Max predvádza v aktuálnej sezóne, je na bezprecedentnej úrovni,“ poznamenal Massa. „Aj keby ste do druhého auta posadili Lewisa Hamiltona alebo Fernanda Alonsa, nie som si istý, či by sa toho veľa zmenilo. Možno trochu áno, ale verte mi, Maxa by neprekonal ani jeden z nich.“

Na druhej strane však Massa fanúšikom, ktorí si želajú Pérezov odchod z Red Bullu, plne rozumie. Veď azda každého z nás by potešilo, keby bolo čelo pretekov predsa len o čosi vyrovnanejšie.

„Buďme k sebe úprimní, všetci by sme chceli, aby sa o víťazovi šampionátu rozhodlo v záverečnom kole, tak, ako tomu bolo v roku 2021 v Abú Zabí. Ak uvažujete takto, tak si samozrejme želáte, aby na mieste Péreza sedel po Maxovi druhý najlepší pilot na štartovom rošte,“ doplnil víťaz jedenástich veľkých cien.

Súvisiace články