logo F1online.sk

FIA bude rozhodovať o proteste Haasu, predvolala si tri tímy

Günther Steiner
© LAT Images/Haas
Milan Kubala
Milan Kubala6. 11. 2023

Medzinárodná automobilová federácia vytýčila termín pojednávania vo veci žiadosti o preskúmanie výsledkov VC USA, ktorú v sobotu podal Haas. Zároveň si kompetentní predvolali ďalšie tri tímy, ktorých sa prípadný protest môže dotknúť. Vypočúvanie prebehne už túto stredu.

Ako sme vás už informovali, protestovať proti výsledkom veľkej ceny je možné aj po uplynutí 30-minútového limitu, ktorý začína plynúť po zverejnení predbežných výsledkov. Existuje totiž aj 14-dňová lehota, počas ktorej môžu tímy zbierať dôkazy aj z iných zdrojov, ktoré v danej chvíli nemali k dispozícii.

Žiadosť Haasu je dokonalou ukážkou toho, prečo je tento predĺžený limit vyslovene žiadúci. Jablkom sváru sa totiž stali traťové limity v šiestej zákrute, ktoré riaditeľstvo pretekov nedokázalo monitorovať pre chybné umiestnenie kamier a nekvalitný obraz. To však nie je dôvod na to, aby sa spravodlivosti vyhli jazdci, ktorí tu porušovali pravidlá.

Haas preto skúmal palubné zábery všetkých monopostov a hľadal prekročenia traťových limitov, no nie auta, z ktorého pochádzalo samotné video, ale toho pred ním. Americký tím si uvedomoval, že ako dôkaz sa dajú použiť len zábery, na ktorom je jednoznačne vidieť za bielou čiarou celý monopost, nie len jeho predné kolesá. Takto odhalil niekoľko priestupkov, ktoré sa týkajú najmä Sergia Péreza, Alexa Albona, Logana Sargeanta a Lancea Strolla.

V stredu o 15:00 sa tak začne vypočúvanie, ktorého sa okrem predkladateľov musia zúčastniť aj Red Bull, Aston Martin a Williams.

Americký tím bude musieť preukázať, že jeho žiadosť o preskúmanie obsahuje “významné a relevantné nové dôkazy, ktoré neboli dostupné predkladateľovi v danom čase”. Ak uspeje, zainteresovaných čaká aj druhá časť vyšetrovania, v ktorej sa bude rozhodovať už o samotných trestoch.

Na záver poznamenajme, že vo Formule 1 už existuje na podobný prípad precedens. Na Veľkej cene Rakúska 2020 bol dodatočne usvedčený z porušenia pravidiel Lewis Hamilton, ktorý po vyvesení žltej vlajky nespomalil. Vtedy až zábery z 360-stupňovej kamery odhalili, že pilot Mercedesu skutočne prešiel popri žltom paneli.