logo F1online.sk

Ricciardo ďakoval anjelovi strážnemu len pár desatín sekundy

Daniel Ricciardo
© FOM/Screenshot
Milan Kubala
Milan Kubala6. 11. 2023

Podobne ako v prípade Oscara Piastriho, aj nádeje Daniela Ricciarda na akýkoľvek bodový zápis prakticky zhasli po nehode v prvej zákrute. Austrálčan si uvedomuje, že zdravie je dôležitejšie ako body, no v kokpite si na túto pravdu spomenul len na pár desatín sekundy. Vzápätí totiž začal hromžiť.

Po štarte zo sedemnásteho miesta mal Daniel Ricciardo dokonalý výhľad na karambol, ktorý sa odohral priamo pred ním a do ktorého sa zaplietlo niekoľko jazdcov. Chvíľu sa zdalo, že AlphaTauri s číslom 3 vyviazne takmer bez škrabanca, no to by vzduchom nemohla letieť pneumatika Alexa Albona.

“Zbadal som pred sebou veľkú nehodu. Všade bolo plno trosiek, no mal som pocit, že sa cez ne dostanem,” opisoval nehodu zo svojho pohľadu Daniel Ricciardo. “Potom som zbadal z ráfika vyzutú pneumatiku, ktorá trochu ako lietajúci tanier letela vzduchom a začala sa približovať. Spomínam si, že som prikrčil hlavu.”

V súčasnosti sú jazdci chránení svätožiarou, no nedá sa stopercentne vylúčiť, že by ho pneumatika netrafila do prilby. “Necítil som, že by ma niečo zasiahlo, takže som bol šťastný,” odľahlo skúsenému matadorovi.

“Potom som však skontroloval moje spätné zrkadlá a uvidel som, že zadné krídlo je v podstate odlomené. Dovtípil som sa teda, že pneumatika trafila moje krídlo, čo bolo dosť frustrujúce. Teraz sa však k týmto veciam vraciam a som rád, že ma netrafila,” pripúšťa austrálsky “mediar”.

Ricciardo dostal vzápätí otázku, či je rád, že túto nehodu prežil. “Je to vtipné, ale akonáhle som si uvedomil, že netrafila mňa, a pozrel som sa na zadné krídlo, tak som si zahromžil, dopekla! Moja prvotná úľava sa tak premenila na sklamanie, pretože som si uvedomil, že mám asi po pretekoch.”

“Keď ste v pretekovom režime, tak o tom ani nepremýšľate, ale teraz som vďačný za to, že sme všetci z toho vyviazli v poriadku. Takéto veci môžu vždy dopadnúť aj horšie. Určite budem odtiaľto odchádzať trochu vďačný,” vyhlásil víťaz ôsmich veľkých cien. “Kiežby nás len pustili späť do pretekov, toto ma trochu zabolelo.”

Namiesto toho Ricciardo s Piastrim odjazdili zvyšok pretekov so stratou jedného kola.

Súvisiace články