logo F1online.sk

AlphaTauri útočí na Williams: Vylepšenia v Austine znamenali krok vpred, hovorí Cunoda

Júki Cunoda
© X/AlphaTauri
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 11. 2023

Zdalo sa, že súboj o celkové siedme miesto Pohára konštruktérov má Williams jasne v rukách. V úplnom závere sezóny sa však v nevídanej forme predstavilo AlphaTauri, ktoré je obrovskou hrozbou pre stajňu z Grove. Z brazílskeho šprintu si taliansky celok odniesol ďalšie tri body zásluhou Júkiho Cunodu, ktorý tak dal dokonalo zabudnúť na svoju chybu spred týždňa.

Daniel Ricciardo získal v Mexiku šesť bodov a stal sa veľkým hrdinom. AlphaTauri vďaka nemu poskočilo v Pohári konštruktérov z desiateho na ôsme miesto, čo je skok približne za 20 miliónov dolárov na prize money. Pred štartom víkendu avizoval pilot Williamsu Alex Albon, že stajňa z Faenzy predstavuje hrozbu a tieto slová sa zatiaľ napĺňajú.

Aj keď AlphaTauri nezvládlo piatkovú kvalifikáciu, v sobotu si dokázalo napraviť chuť. Všetko zobral na svoje plecia Júki Cunoda, ktorý svojmu tímu i sebe urobil parádnu reklamu, najmä svojím záverečným predbiehacím manévrom na Lewisa Hamiltona. AlphaTauri si dnes vďaka nemu zapísalo ďalšie tri body a znížilo stratu na Williams na deväť bodov.

„Vylepšenia, ktoré sme priviezli do Austinu, znamenali dobrý krok vpred,“ vysvetlil náhle zlepšenie formy svojho tímu Júki Cunoda pre televíziu Sky. „Od víkendu v Texase vieme, že máme dobré tempo; takisto vieme, ktorým smerom sa musíme s autom vydať pri voľbe nastavenia. To nám dodáva sebadôveru navyše po zvyšok sezóny.“

Škoda, že AlphaTauri vôbec nevyšla piatková kvalifikácia, keď sa Júki aj Daniel Ricciardo lúčili už v Q1. Monopost AT04 rozhodne má rýchlosť, ale Red Bully, Mercedesy, Ferrari, McLareny a Aston Martiny sú na tom taktiež viac ako dobre a všetci piloti týchto tímov v nedeľu odštartujú z najlepšej desiatky. Ďalšie zníženie straty na Williams tak bude veľmi náročné.

„Samozrejme, vydáme zo seba to najlepšie. Po štarte zo šestnásteho miesta to však nebude jednoduché. Aston Martin dnes ukázal dobrú rýchlosť a pritom štartujú z druhého radu. Nebude to teda ľahké, ale určite sa o to pokúsime. Všetko je možné a máme dobré tempo, takže sa pokúsime maximalizovať náš výsledok,“ povedal Cunoda.

Ricciarda po šprinte ovládla frustrácia

Jeho tímový kolega Daniel Ricciardo bol po šprinte poriadne napálený. Vo vysielačke padlo niekoľko vulgarizmov, ale tiež ospravedlnenie svojmu tímu. Rodák z Perthu vedel, že auto malo na body, ale žiadne nezískal. Od ôsmeho Carlosa Sainza ho pritom delili necelé dve desatiny a od siedmeho Lewisa Hamiltona len necelých šesť desatín. Bolo to teda nesmierne blízko.

„Bola to zábava, ale tiež to bolo frustrujúce. Takmer všetci zápasili, pretože na tejto trati je to náročné s pneumatikami aj s asfaltom. Veľa ľudí sa trápilo, ale my sme sa trápili predsa len o trochu menej,“ povedal po skončení pretekov Daniel Ricciardo, ktorý sa počas šprintu nakrátko dostal pred Carlosa Sainza a zdalo sa, že má predsa len o kvapku lepšie tempo než Ferrari, ale španielsky pretekár mu to s využitím DRS dokázal vrátiť.

„Dvakrát som Carlosa predbehol, ale detekčný bod pre druhú DRS zónu je v druhej zákrute, takže v nájazde do štvrtej zákruty mi to vrátil. Bolo to extrémne frustrujúce. Nemám však pocit, že som s tým mohol urobiť oveľa viac. Bojoval som s Carlosom, čo umožnilo Oscarovi a ďalším sa priblížiť. Nechal som mu v ôsmej zákrute otvorené dvere a pustil ho dopredu. Bola to moja chyba a stratili sme za McLarenom pár kôl. Dokázal som ho znovu predbehnúť a zavesiť sa za Carlosa v poslednom kole. Lewis a Carlos boli len o pol sekundu pred nami, ale deviate miesto je v sobotu ten najhorší možný výsledok,” zhodnotil svoje preteky Ricciardo.

Súvisiace články