logo F1online.sk

Jazdci môžu po novom vyfasovať pokutu až do výšky milión eur. Prečo sa sadzobník zvýšil?

Mohamed bin Sulajem
© Martin Trenkler
Tomáš Masár
Tomáš Masár1. 11. 2023

Medzinárodná automobilová federácia sa najnovšie rozhodla rapídne upraviť sadzobník pokút vo Formule 1. Zatiaľ čo donedávna mohli jazdci obdržať pokutu vo výške najviac 250-tisíc eur, po novom môžu za prehrešok siahnuť do vrecka oveľa hlbšie. Za vážne porušenie pravidiel im totiž môžu komisári napariť až sedemcifernú sumu.

Tristopercentné navýšenie sadzobníka pokút sa stretlo s ostrým nesúhlasom jazdcov. Tých lepšie zarábajúcich táto novinka síce zrejme nijako zvlášť nenadchla, no pretekárov, ktorí si ročne prídu iba na státisíce alebo pár miliónov, správa poriadne vyľakala.

Prezident FIA Mohamed bin Sulajem však na navýšení sadzobníka pokút trvá a vysvetľuje, prečo sa federácia musela k takémuto nepopulárnemu kroku uchýliť. „Cena všetkého vzrástla,“ uviedol 61-ročný Emirátčan pre Speedcafe. „Tímy hovoria, že majú hodnotu niekoľko miliárd, no na strane druhej sme tomu stále neprispôsobili naše pravidlá, ktoré sú ako z čias Jurského parku.“

„Nehovoríme ´choď a zaplať´. Hovoríme ´vyvarujte sa týchto zbytočných prehreškov´. Ak sa im vyhnete, nedostanete trest. Nikto vám nebude nič účtovať, pokiaľ budete dodržiavať pravidlá. Pravidlá sú tu na to, aby ich bolo možné kontrolovať a implementovať.“

Sulajem ďalej zdôraznil, že príjmy z pokút nepôjdu nikomu do vrecka, ale poslúžia na ďalší rozvoj športu. Na to, za aké exaktné porušenie pravidiel by ten či onen jazdec obdržal najvyššiu, a teda miliónovú pokutu, však odvetiť nevedel. Vraj je otázka na komisárov, ktorí budú mať tú právomoc takúto pokutu udeliť.

„Neviem vám povedať, za čo by mala byť udelená miliónová pokuta. Je to otázka na komisárov, nie prezidenta. V F1 pôsobia skúsení komisári, ktorí vedia, čo majú robiť. Rovnako tak sú veľmi inteligentní aj samotní piloti. Pred tým, než naskočia do auta, si sú veľmi dobre vedomí, čo stojí v pravidlách.“

Sulajem si veľmi dobre uvedomuje, že niektorých „chudobnejších“ pretekárov by mohla prípadná miliónová pokuta poriadne zruinovať, no zdôrazňuje, že cieľom FIA nie je primäť jazdcov zbankrotovať, ale len prinútiť ich väčšmi dodržiavať pravidlá.

„Nie je to o peniazoch, ale o dodržiavaní pravidiel. Federácia musí mať právomoc implementovať pravidlá, mať v rukách moc. Ak v našom športe nebudeme vládnuť pevnou rukou, k čomu to povedie? Chceme zabezpečiť, aby bolo jasné, k čomu v prípade porušenia pravidiel dôjde,“ uzavrel Sulajem.  

Súvisiace články