logo F1online.sk

Cunoda vraj čakal, že Piastri vyviazne bez trestu: FIA miluje top tímy

Oscar Piastri a Júki Cunoda
© FOM
Milan Kubala
Milan Kubala31. 10. 2023

Kolízie a vrcholový motoristický šport, akým je Formula 1, k sebe skrátka patria. Aj v nedeľu sme mohli analyzovať viacero kontaktov medzi jazdcami. Jednu kontaktnú trilógiu nám pripravili Júki Cunoda a Oscar Piastri, ktorí sa tak celkom nezhodli na tom, kto bol vlastne vinníkom nehody.

Po 48 kolách Veľkej ceny Mexika sa na jednom kúsku trate stretli Júki Cunoda a Oscar Piastri. McLaren sa urputne bránil, čo ho však v druhej zákrute takmer stálo preteky. S Cunodom sa tam totiž len tak-tak vošli a Piastri sa takmer roztočil.

Katastrofa bola zažehnaná, hoci v tej chvíli sme ešte netušili, čo sa stane o kolo neskôr. Júki Cunoda opäť zaútočil na svojho protivníka a tentoraz došlo k väčšiemu kontaktu. Japonec sa dlhodobo snaží byť vo vysielačke menej jedovatý, no čo sa dá v takom prípade robiť? “***! Človeče!” Keď mu inžinier neskôr posúval detaily o jazdcoch okolo, Japonec vypenil. “Už nepotrebujem žiadne informácie! Už nepotrebujem nič!”

V mixzóne bol pomerne zdržanlivý. “Nechcem komentovať tieto veci. Myslím si, že som to dostatočne okomentoval, kým som jazdil,” vyhlásil pilot AlphaTauri. “Rýchlosť auta bola fajn, čo sme aj čakali. Podali sme dobrý výkon, takže je škoda, že to takto dopadlo. Nebyť toho, mohol som skončiť ôsmy. Dokazuje to, že auto bolo dobré.”

Keď mu novinári prezradili, že vyšetrovanie komisárov prebehlo bez toho, aby niekto dostal penalizáciu, Cunoda poznamenal, že to teda dopadlo “presne ako som čakal”. “Oni milujú top tímy, to je všetko. Nemám nič, čo by som k tomu dodal.”

Čo hovorí na súboj protistrana? Oscar Piastri dorazil do cieľa na ôsmej priečke, tak mohol byť relatívne spokojný. Monopost McLarenu totiž ustál hneď tri kontakty s Júkim Cunodom. Dva sme videli v priamom prenose, no ešte pár kôl predtým došlo ku kontaktu s Cunodom v piatej zákrute. Zrejme toto poškodenie malo vplyv na jeho rýchlosť.

“Po výjazde safety caru som sa trápil. Dosť som aj bojoval, čo určite nepomohlo. Skrátka mi chýbala rýchlosť. Ku koncu som mal aj trochu poškodené auto. Budeme to musieť preskúmať,” vyhlásil Oscar Piastri.

Ako videl incident v prvej zákrute zo svojho pohľadu? “Šiel do pár odvážnych manévrov. Podarilo sa mi jeho útoky odraziť, no pri tom poslednom som nečakal, že v brzdnej zóne takýmto spôsobom zatočí doprava. Ani presne neviem, čo sa tam stalo. Ja som tam len brzdil, keď sme sa dotkli kolesami. Nič viac.”

Súvisiace články