logo F1online.sk

Alfa Romeo s dvojitým postupom do Q3, Bottas mal vyššie ambície než deviate miesto

Valtteri Bottas
© X/Alfa Romeo
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 10. 2023

Mexiko sa ukázalo byť ďalšou veľkou príležitosťou pre outsiderov. Podmienky na tejto trati a jej charakter sú šancou pre papierovo slabšie tímy. Dokázal to Daniel Ricciardo a dokázali to aj piloti Alfy Romeo, ktorí v závere ročníka ukazujú dobrú formu. Napriek tomu, že stajňa z Hinwilu má od Veľkej ceny Rakúska na konte len sedem bodov, neboli v tíme po dvojitom postupe do tretej časti kvalifikácie úplne spokojní.

Valtteri Bottas ukazoval v Mexiku po celú dobu skvelú rýchlosť. Fínsky pretekár bol, podobne ako Daniel Ricciardo, na tejto trati historicky veľmi dobrý, čo potvrdzuje aj vo farbách Alfy Romeo. Po štvrtom mieste v druhom piatkovom tréningu sa mu však deviata priečka v kvalifikácii málila.

„Dúfal som v o trochu lepší výsledok,“ priznal po skončení kvalifikácie Bottas. „Na konci dňa sa však zdá, že toto umiestnenie je odrazom nášho skutočného tempa. Obe autá v tretej časti kvalifikácie je pre nás stále veľmi dobrý výsledok, zvlášť v porovnaní s minulým víkendom, takže ho beriem všetkými desiatimi.“

Dôležitý však bude hlavne nedeľný výsledok. Alfa Romeo stále bojuje s Williamsom, Haasom a AlphaTauri o celkové siedme miesto. Posledný menovaný tím bude vďaka Danielovi Ricciardovi štartovať z druhého radu a robí si zálusk na veľké body, takže nás čaká zaujímavý záver sezóny aj v týchto poschodiach Pohára konštruktérov. „Mám pocit, že naše pretekové tempo by v porovnaní s ostatnými malo zodpovedať tomu kvalifikačnému, aspoň to sme zatiaľ videli tento víkend. Dodáva nám to sebadôveru v boji o dobré body v nedeľných pretekoch, ale k tomu budeme zároveň potrebovať perfektný deň. Už sa neviem dočkať,“ povedal Bottas.

Jeho tímový kolega Kuan-jü Čou odštartuje hneď za ním. Čínsky mladík bol po Q2 jednou nohou von z auta, keď zaúradovala FIA a škrtla čas Alexovi Albonovi pre porušenie traťových limitov. Nakoniec z toho teda nie je jedenáste, ale desiate miesto.

„Bol to skvelý pocit sa opäť objaviť v Q3. Najprv som bol trochu frustrovaný, pretože to nebolo zďaleka po prvýkrát, čo nám ušiel postup do druhej alebo tretej časti o pár stotín sekundy. Tentoraz sme však mali viac šťastia. Dokázal som sa zlepšiť a v aute som sa cítil komfortnejšie. Bol som spokojný s mojimi kolami, ale na viac to očividne nestačilo,“ povedal po skončení kvalifikácie Čou.

„Dúfam, že v nedeľu dokážeme zabodovať s oboma autami. Mám pocit, že tento víkend sme v omnoho lepšej pozícii než v Austine. Dodáva nám to určitú nádej, ale stále to pre nás budú dlhé preteky. Stať sa však môže čokoľvek, takže do toho musíme ísť s chladnou hlavou a pozbierať body,“ dodal Čou.

Súvisiace články