logo F1online.sk

Vysmiaty Ricciardo nepochyboval o postupe do Q3: Cítil som sa ako za starých čias

Daniel Ricciardo
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 10. 2023

Čo na to povedať? Daniel Ricciardo je v Mexiku skrátka veľmi dobrý bez ohľadu na to, v akom aute sedí. Austrálsky „Honey Badger“ rozdával po piatku obrovské úsmevy a bol plný optimizmu, ale po sobote bol ten úsmev taký široký, že keby nemal uši, usmieval by sa okolo celej hlavy. Štvrté miesto a druhý rad po boku bývalého tímového kolegu Maxa Verstappena je niečo, o čom by si ešte pred pár mesiacmi nedovolil ani snívať.

Daniel Ricciardo bol v sobotu nepochybne najviac konzistentným mužom na trati. Pre všetkých to bolo ako na horskej dráhe, Mercedes vyzeral v závere Q2 veľmi dobre, ale v závere Q3 na to nedokázal nadviazať, Ferrari na tom bolo zas opačne. Ricciardo však bol priam neuveriteľne konzistentný.

„Prisudzujem to prvému kolu v piatok a začiatku víkendu. Zvolili sme trochu odlišné nastavenie a cítil som sa s ním komfortne. Viem, že som toho v tomto roku veľa neodjazdil, ale cítil som sa oveľa viac ako za starých čias; cítil som, že to dokážem. Mal som obrovskú sebadôveru. Napríklad v treťom tréningu som skončil deviaty, pričom som nebol ani trochu spokojný so svojím kolom, ale napriek tomu mi to dodalo sebadôveru. Cítil som, že dokážem zajazdiť čisto a byť komfortne v najlepšej desiatke,“ povedal Ricciardo spokojne pre televíziu Sky.

Už po piatku vyzeral Daniel veľmi odhodlane a veľmi sebavedomo. Vraj nepochyboval, že z toho bude postup do Q3, ale druhý rad určite nečakal. Po všetkých tých problémoch, zraneniach a nevydarenom víkende v Texase je to nepochybne sladká satisfakcia.

„Už v nedeľu večer v Austine som sa chcel vrátiť do auta. Cítil som, že na stole zostal nevyužitý potenciál. Zároveň sme chceli skúsiť niektoré veci pri hľadaní správneho nastavenia s konvenčným formátom víkendom a tiež nejaké veci, ktoré som chcel skúsiť ja pre posilnenie sebadôvery v kokpite. Podarilo sa a od prvého kola v piatok som sa cítil sebavedomo,“ hovorí Daniel.

„Štvrté miesto je ešte o niečo lepšie, než sme sami očakávali, ale pred kvalifikáciou som nepremýšľal nad tým, či sa dostaneme do Q3, ale ako vysoko sa v tej Q3 dostaneme. Ako tímu nám teda nechýbala sebadôvera, ale aj s perfektným kolom sme to odhadovali skôr na šieste alebo siedme miesto, nie štvrté, takže je to super,“ dodal Ricciardo.

Nemôžeme však skrývať, že Daniel bol vždy v Mexiku veľmi silný. Je veľmi dobrý na brzdách, čo vám na tejto trati určite pomôže. Okrem toho si mnohí dobre pamätáme, ako tu v roku 2018 olúpil o pole position Maxa Verstappena. Dokonca aj vlani v čase svojho vrcholiaceho trápenia v McLarene skončil v Mexiku na peknom siedmom mieste.

„Je to unikátna trať, na ktorej jazdíme s maximálnym prítlakom, ale zároveň vám tu chýba priľnavosť pre nadmorskú výšku. Tu nemôžete jazdiť príliš čisto a hladko, pretože nebudete rýchly, ale zároveň si nemôžete dovoliť tlačiť na to až príliš. Veľmi ľahko vám tu môže dobrý čas prekĺznuť pomedzi prsty. Potrebujete byť presný a dôkladný. Zakaždým máte pocit, že ešte môžete zrýchliť, ale akonáhle to skúsite, začnete sa kĺzať a strácať čas,“ objasnil Ricciardo.

Súvisiace články