logo F1online.sk

Ricciardo sa ešte takto neusmieval: Máme auto na prvú desiatku

Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala28. 10. 2023

Víkend v Mexiku je vždy špecifický, a tak sa nemožno čudovať, ak pár tímov totálne prekvapí. Na jedno také prekvapenie má podľa Daniela Ricciarda zarobené AlphaTauri. Monopost AT04 je vraj schopný dostať sa do prvej desiatky, ba možno aj trochu vyššie.

Daniel Ricciardo sa po skončení piatkového programu vybral k novinárom, kde sa mu absolútne nedarilo skryť širokánsky úsmev. Zdá sa, že všetko je na najlepšej ceste. Vypovedá o tom aj Ricciardovo šieste miesto, ktoré je zatiaľ jeho tohtoročným tréningovým maximom.

Áno, v tréningu sa body nerozdávajú, ale Daniel Ricciardo je presvedčený, že sa budú. “Nedokážem sa tu postaviť a predpovedať, kde skončíme v sobotu, pretože ktovie, čo sa stane v kvalifikácií a čo robili ostatné tímy s palivom a svojimi pohonnými jednotkami.”

“Viem však, čo som zatiaľ cítil v kokpite, a bolo to dobré. Verím, že naše auto bude mať na najlepšiu desiatku. Mať auto na prvú šestku by bolo fajn, pokúsime sa v tom pokračovať,” hovorí o svojich očakávaniach sympatický Austrálčan. “Neusmievam sa však preto, že by som hľadel dopredu. Mali sme dobrý deň, ktorý ma pred zajtrajškom napĺňa sebadôverou.”

Daniel Ricciardo sa do kolotoča F1 vrátil po zranení ľavej ruky. V Austine sme videli, že ešte nie je stopercentne v poriadku, keď sa neodvažoval o ňu zaprieť pri vyskakovaní z kokpitu. Ruka mu však pri jazde nerobila problém, ubezpečil. Problém mal skôr s tým, že pretekár v jeho vnútri bol trochu “stuhnutý”.

Preto je pozitívne, že sa v Mexiku tak rýchlo dostal do tempa. Cíti sa v aute najlepšie za celú sezónu? “Áno, Pravdupovediac som sa však cítil dobre aj v Zandvoorte v kole pred mojou nehodou. Mal som dobrý pocit z toho smeru, ktorým sme sa uberali. Mal som z toho dobrý pocit, až kým bolo po ňom,” povzdychol si pripomínajúc viacnásobnú zlomeninu.

Ako je na tom jeho ruka dnes? “Všetko je v pohode, som spokojný. Zatiaľ si nemôžem nasadiť rukavice a nastúpiť do ringu, ale inak je to dobré.”

Getty Images/RB Content Pool

Cunoda bude štartovať posledný

Júki Cunoda už dnes vie, že v nedeľu bude štartovať z chvosta štartového poľa. V piatok totiž nasadil štvrtú pohonnú jednotku, pričom pravidlá povoľujú beztrestné nasadenie len troch kusov. Preto sa Japonec koncentroval primárne na pretekovú rýchlosť. V kvalifikácii mu totiž stačí sa ukázať a zajazdiť 107-percentný čas, aby sa vyhol otravnej povinnosti a nemusel žiadať komisárov o povolenie štartovať, ktoré by tak či tak dostal.

Zatiaľ sme veľa trestov za pohonné jednotky nevideli, čo sa teda stalo v AlphaTauri? “V Monze sme prišli o jeden motor. Žiaľ, bol to nový kus, takže sme museli siahnuť po ďalšom. Mexiko je na to najvhodnejší čas,” konštatoval Júki Cunoda. “Preto sme sa venovali hlavne dlhým jazdám.”

Rodák zo Sagamihary mal dnes k dispozícii len jeden tréning, no to ho nerozhodilo. “V rovnakej situácii som sa ocitol vlani, keď som musel uvoľniť miesto mladému jazdcovi. Nebolo to prvýkrát, takže som OK.”

Viac ho rozhodilo “zvláštne správanie auta z hľadiska vyváženia”. “S pár vecami som mal problémy, no sú to veci, čo som čakal. Pozrieme sa na to.”

Súvisiace články