logo F1online.sk

Po započatí prístupových rokovaní som si prešiel peklom, tvrdí Sulajem

Mohamed bin Sulajem
© Martin Trenkler
Tomáš Masár
Tomáš Masár25. 10. 2023

Mohamed bin Sulajem vo februári poriadne prekvapil formulovú verejnosť, keď na sociálnej sieti napísal, že hodlá započať prístupový proces pre záujemcov uchádzajúcich sa o vstup do Formuly 1. Zatiaľ čo fanúšikovia tento počin zo strany Medzinárodnej automobilovej federácie uvítali, pri tímoch štartového roštu sa Emirátčan stretol s veľkou nevôľou. Celky sa nechceli deliť o príjmy z komerčných práv a na Sulajemovi nenechali ani nitku suchú – a to dokonca ani vtedy, keď prezident FIA tragicky prišiel o svojho syna.

Mohamed bin Sulajem prišiel pred započatím novej sezóny so zásadnou informáciou. Formulovej obci totiž prezradil, že hodlá do „efjednotky“ priviesť jedenásty a ideálne aj dvanásty tím, za čo si zlízol poriadnu kritiku zo strany takmer všetkých tímov.

Kritika sa navyše časom neutišovala, práve naopak, stupňovala. Sulajemovi názoroví oponenti dokonca Emirátčana nenechali vydýchnuť ani v momente, keď po tragédii prišiel o milovaného syna, za čo ich v nedávnom rozhovore poriadne skritizoval.

„Prešiel som si peklom,“ nechal sa počuť Sulajem. „Pýtam sa sám seba: ´Čím som si zaslúžil tento útok vo februári a v marci voči svojej osobe?´ Začali na mňa útočiť v deň, keď som prejavil záujem sprístupniť F1 ďalším tímom. Útočili na mňa aj v momente, keď mi zomrel syn, zneužívali ma v snahe ma zlomiť, a to len preto, že som Formulu 1 otvoril celému svetu a umožnil novým tímom do nej vstúpiť.“

„Bolo to z ich strany zbytočné, kontraproduktívne a zlé pre biznis. Môžu si hovoriť, čo chcú. Do funkcie som bol zvolený preto, aby som sa staral o napredovanie športu. Nič nejde do môjho vrecka. Nemáme akcionárov a predstavenstvo, ktoré by sa delilo o peniaze, takže moja misia je iná ako ich (tímov Formuly 1, pozn. red.).“

Sulajem zdôrazňuje, že v spore medzi F1 a FIA nejde o nič iné, ako peniaze. Kvôli Andrettimu, ktorý dostal od federácie zelenú na vstup do kráľovnej motoršportu, sa totiž v prípade, že americký celok vstúpi do Formuly 1, príjmy jednotlivých tímov o čosi znížia, o čom celky samozrejme nechcú ani len počuť.

„Na základe Concordskej dohody môže byť v F1 dvanásť tímov. Nikto mi nemôže hovoriť, že nemám oprávnenie na to súťaž rozšíriť. Som tu pre motoršport, ducha tohto športu. Tímom ide iba o peniaze, na ktoré sa pozerajú ako na kus koláča, ktorý si chcú medzi sebou navzájom rozdeliť,“ doplnil Sulajem.

Súvisiace články