logo F1online.sk

AP: Formula 1 sa pokúša obísť Andrettiho a spojiť GM s niektorým zo súčasných tímov

Lewis Hamilton a Charles Leclerc po štarte VC USA 2023
© LAT Images/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 10. 2023

Prípad Andretti sa stáva ústredným bodom diskusie v F1. Tím Michaela Andrettiho to so svojím vstupom do Formuly 1 myslí absolútne vážne, čo dokazuje skutočnosť, že pred pár dňami testoval vo veternom tuneli prvý prototyp svojho monopostu. Americký tím už dnes investoval milióny dolárov do tohto projektu bez toho, aby mal istotu, že mu bude umožnený vstup do Formuly 1, ktorá mu medzitým vraj len hádže polená pod nohy.

Michael Andretti na vlastnej koži zisťuje, čo mal na mysli Ron Dennis, keď F1 označil za „Klub piraní“. Bývalý pretekár a dnes podnikateľ sa objavil aj v padoku v Austine, aby sa pokúsil získať čas šéfa Formuly 1 Stefana Domenicaliho. Zdá sa však, že jediné, čo okrem súhlasu FIA za posledné mesiace získal, je pozornosť médií.

Napriek všetkému pokračuje Andretti v prípravách, ako keby mal v rukách všetky potvrdenia. Testovanie modelu monopostu v aerodynamickom tuneli v Nemecku je toho dôkazom. „Musíme riskovať,“ pokrčil plecami Michael v rozhovore pre tlačovú agentúru Associated Press.

Najvyššie vedenie Andretti Global zavítalo do padoku na okruhu v Austine s cieľom získať politickú podporu pre svoj projekt. Michael podľa AP dúfal, že sa stretne zoči-voči so Stefanom Domenicalim. Takéto nečakané „prepadnutie“ je vraj jediný spôsob, ako upútať jeho pozornosť. Pár dní predtým sa dostalo šéfovi F1 pocty od National Italian American Foundation, k čomu mu pomohol Mario Andretti. Nasledoval blahoprajný telegram od Michaela, ktorý vraj zostal bez odpovede. Liberty Media sa od schválenia žiadosti o vstup Andretti Global do Formuly 1 tvári, ako keby neexistovali.

Vedenie Formuly 1 sa len jasne vyhranilo tvrdením, že o vstupe jedenásteho tímu rozhodnú oni, nie Medzinárodná automobilová federácia. Odďaľovanie spoločného stretnutia a odďaľovanie konečného rozhodnutia však stojí Andrettiho veľké peniaze, ktoré možno budú beztak investované zbytočne.

Tímy a Liberty Media odmietajú Andrettiho príchod z rôznych oficiálnych dôvodov. Všetkým je však jasné, ktorý je ten hlavný. „Ide o peniaze. Je to len o peniazoch. To je v skutočnosti dôvod, prečo je to osobné. Nechcú sa deliť o peniaze,“ vyhlásil pre AP prezident FIA Mohamed bin Sulajem.

Tímy a F1, samozrejme, tvrdia, že v tom nie je nič osobné, ale Michael Andretti na to má opačný názor. „Andretti si myslí, že ide o zášť, a chce vedieť, čo urobil zle, aby to mohol napraviť. Desať súčasných tímov nemá právo rozhodovať o Andrettiho osude, ale on pozná dlhú históriu zákulisnej politiky, ktorá často zohráva úlohu pri rozhodovaní v F1,“ uviedla agentúra AP, ktorá vo svojom článku prišla s ešte neuveriteľnejšou informáciou.

„Traja rôzni ľudia, ktorí sú bezprostredne oboznámení so situáciou, pre AP potvrdili, že F1 sa pýtala General Motors, či by bolo ochotné podporiť niekoho iného ako Andrettiho,“ hlási agentúra. Američania tak majú všetky dôvody domnievať sa, že Formula 1 a tímy sa ich snažia jednoducho podraziť. Napríklad aj šéf tímu Williams James Vowles pred časom médiám povedal, že by s GM rád spolupracoval. Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by americký koncern nebol Andrettimu lojálny.

Na rozuzlenie celej situácie si budeme musieť počkať. Podľa názoru FIA nemá Formula 1 právo jedenásteho účastníka odmietnuť, keď dostal zelenú od federácie, samotná Liberty Media zas má opačný názor. Pokojne sa môže stať, že celú záležitosť budú riešiť súdy a šéfovia športu momentálne možno pracujú na právnych analýzach prípadu, aby mohli nakoniec prísť s konečným stanoviskom.

Andretti totiž môže tvrdiť, že počínanie Liberty Media nie je v súlade s protimonopolnými predpismi v USA a Európskej únii. Vedeli by ste si predstaviť horšiu reklamu pre F1, keby sa na premiérovej Veľkej cene Las Vegas hovorilo len o tomto? My teda nie. Nepovažujeme teda za pravdepodobné, že prípadné odmietavé stanovisko príde ešte pred podujatím v „Meste hriechu“.

Súvisiace články