logo F1online.sk

Ricciardovo zranenie bolo vážnejšie, než sa zdalo: Ale som tiež trochu slaboch, žartuje

Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 10. 2023

V športoch ako hokej alebo futbal sme na niekoľkotýždňové absencie pre zranenia absolútne zvyknutí. Keď však musel pre zlomeninu vynechať asi šesť týždňov Daniel Ricciardo, vo Formule 1 išlo o veľmi nezvyklý jav. Aj keď bol austrálsky pretekár v opatere špičkových lekárov, pôvodnú prognózu o asi šesťtýždňovej absencii sa mu nepodarilo skrátiť. Sám trochu žartovne hovorí, že je asi slaboch.

Aj keď ho v kokpite viac ako obstojne zastúpil Liam Lawson, Ricciardo sa o svoju budúcnosť nemusel obávať. Red Bull a AlphaTauri si napokon vybrali jeho a Júkiho Cunodu, kým sympatický Novozélanďan dostal povestného čierneho Petra. Šéfovia Red Bullu Danielovi „odpustili“ aj Veľkú cenu Kataru, a tak sa mohol plne sústrediť na plnohodnotnú rekonvalescenciu.

„Povedal by som, že to bolo náročnejšie, než som si pôvodne myslel. Ale asi som zároveň trochu slaboch. Možnože to teda nebolo ťažšie, než som si myslel,“ prehlásil žartovne na margo svojej rehabilitácie Daniel Ricciardo pred novinármi v Austine.

„Povedal by som, že po nehode a odhalení zlomenín to vyzeralo celkom dobre. Zdalo sa, že to pôjde relatívne ľahko napraviť. Po operácii v Španielsku som však absolvoval ďalšie kontroly a ukázalo sa, že zlomenina je oveľa horšia, ako sa na prvý pohľad zdalo. Práve pre to sa rekonvalescencia predĺžila a bola aj trochu bolestivejšia,“ povedal Ricciardo.

Jeho miesto načas zaujal mladík Liam Lawson, ktorý motoristickú verejnosť príjemne ohromil. Neurobil príliš veľa chýb a takmer sa mu podarilo bodovo vyrovnať tímového kolegu Júkiho Cunodu, čím vyvolal plamenné diskusie o budúcom jazdeckom zložení v AlphaTauri. Stajňa z Faenzy sa však spolu s Red Bullom rozhodla, že Ricciardove skúsenosti môžu byť pre tento malý tím neoceniteľné, takže aj keď Daniel absolvoval v tejto sezóne len dva plné víkendy, miesto na budúci rok si udržal.

„S tímom som cestoval do Singapuru, kde sme nasadili niekoľko pekných vylepšení. Pre všetkých to bol dosť pozitívny víkend. Piloti avizovali, že cítili príjemné rozdiely medzi starým a novým autom,“ spomína Ricciardo.

Napokon doplnil: „Očakávam teda, že monopost je o niečo lepší, než keď som z neho vystúpil naposledy. Čakajú ma však iba tretie preteky v tejto sezóne, takže v tomto smere som stále úplne nový. Nehovorím to však ako výhovorku, len pripomínam, že všetko je pre mňa stále trochu nové.“

Súvisiace články