logo F1online.sk

Hamilton: FIA si na mňa nezasadla, skrátka došlo k chybe v komunikácii

Lewis Hamilton
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 10. 2023

Aj vás zaskočilo dosť podivné stanovisko Medzinárodnej automobilovej federácie, ktorá sa po Katare rozhodla opätovne prešetriť incident z prvého kola pretekov, keď Lewis Hamilton prekročil trať? Aj keď mu komisári naparili mastnú pokutu, federácii to nestačilo a podotkla, že takýto „vzor pre mladých by sa mal správať inak“. Znelo to pomerne zvláštne, ale samotný Lewis si z toho po príchode do Austinu nič nerobil.

Iste, ide o prehrešok proti pravidlám, ktorý rozhodne nekorešponduje s predpismi o bezpečnosti a ochrane zdravia, ale je nevyhnutný nejaký drakonický trest? Veď Max Verstappen taktiež vstúpil na trať počas Veľkej ceny Talianska 2021 a takmer nikto si to nevšimol, keďže každého zaujímala jeho nehoda s Hamiltonom.

Nejeden fanúšik si pri tejto udalosti spomenul na Jamesa Hunta, ktorý chcel podobne na Veľkej cene Kanady v roku 1977 po nehode s tímovým kolegom Jochenom Massom prekročiť trať. Už vtedy to však bolo zakázané a odhodlaný maršal sa pokúsil britského šampióna zadržať, ale ten ho poslal k zemi priam exportným pravým hákom. Hoci sa rýchlo ospravedlnil, organizátori mu naparili pokutu 2750 kanadských dolárov, 2000 za knokaut maršala a 750 za „nebezpečné“ prekročenie trate.

V Katare riešili incident podobne, zmenili sa len „ceny“. Miesto 750 dolárov zaplatil Hamilton presne 25-tisíc a ďalších 25-tisíc zaplatil podmienečne. FIA sa to však málilo (aj keď išlo o rozhodnutie „ich“ komisárov), pričom ju očividne trápila hlavne skutočnosť, aký zanechalo toto konanie dojem „na mladých jazdcov“.

„Nemyslím si, že si na mňa zasadli,“ povedal Lewis Hamilton na tlačovej konferencii jazdcov v Austine. „Myslím si, že v konečnom dôsledku išlo len o nedostatočnú komunikáciu. Podľa mňa tým chceli povedať niečo iné, skrátka, že sa pozrú na to, ako sa to dá riešiť smerom do budúcna a uistiť sa, že sa to už nestane.“

My sme si tento dojem zo stanoviska FIA neodniesli, ale treba povedať, a pripomenul to aj sám Hamilton, že v ten istý deň došlo k škaredému incidentu v motokárach, keď utrpel pretekár Joe Turney ťažkú zlomeninu nohy pri snahe odtlačiť svoju pokazenú motokáru. Aj tomuto Hamilton pripisuje možno napohľad neštandardnú reakciu FIA.

„Tuším, že nedávno došlo k nepeknému incidentu v motokárach a jedného chalana tam zrazili. Musíme sa preto sústrediť, aby sme nezanedbali našu koncentráciu na bezpečnosť. Myslím si, že to bol jeden z koreňov problému. Podľa mňa by sa však mali porozprávať so svojím hovorcom, aby nabudúce odviedol lepšiu prácu,“ odkázal Hamilton.

Lewis pritom priznal vinu a akceptoval trest. Nebolo to tak, že by spochybňoval rozhodnutie komisárov. Aj zo samotného znenia rozhodnutia je zrejmé, že vypočúvanie prebiehalo pokojne, ale ide o dosť vážne porušenie, takže kompetentní skrátka nemohli nechať Hamiltona vyviaznuť s napomenutím.

„Hovorili so mnou a ich stanovisko je podľa mňa dôležité. Keď som sa posadil na vypočúvanie ku komisárom, zdvihol som ruku a priznal chybu. V zápale okamihu som sa skrátka rozhodol nesprávne,“ priznal Hamilton.

„Bolo dôležité vyslať do sveta ten správny odkaz, najmä pre mladších jazdcov vo všetkých vekových kategóriách, aby nikto nič také nespravil. Okamžite som sa ospravedlnil a FIA len hľadala spôsoby, ako zabezpečiť, aby sa to nestalo v budúcnosti,“ dodal Lewis.

Súvisiace články