logo F1online.sk

„Som späť!“ hlási sa do služby Ricciardo. Čo povedal o svojom zdravotnom stave?

Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár19. 10. 2023

Ricciardo sa po polročnom sabatikale vrátil do kolotoča Formuly 1 vo farbách AlphaTauri, a to na Veľkej cene Maďarska. Z návratu do „efjednotky“ sa však dlho neradoval. Už vo svojom treťom vystúpení si totiž privodil zranenie ruky, pre ktoré vynechal takmer poltucet pretekov.

Rodák z Perthu sa mal podľa pôvodného plánu predstaviť už v Katare, no nakoniec si po rozhodnutí šéfa Red Bullu Christiana Hornera ešte „posedel na tribúne“. S odstupom času priznáva, že sa Brit rozhodol správne a aj vďaka jeho verdiktu si ruku, ktorá na tom pred pár týždňami ešte stopercentne nebola, stihol plne doliečiť.

„Je dobré byť späť!“ vyslovil sa pre médiá Daniel Ricciardo. „Moja ruka je na tom oveľa lepšie a simulátor bol užitočný nástroj na posúdenie jej stavu. Sadol som si zaň už týždeň pred Katarom, ale cítil som, že to ešte nie je stopercentné, takže som zvyšok týždňa strávil v Spojenom kráľovstve, kde som trávil viac času na simulátore a dostal som sa do bodu, keď som cítil, že som pripravený naskočiť. Po kondičnej stránke som v poriadku, trénoval som toľko, koľko som len mohol, aj keď s ľavou rukou som toho pochopiteľne veľa robiť nemohol.“

„Sledovať niekoľko posledných pretekov spoza televízie bolo určite frustrujúce, najmä po tom, čo som sa do Formuly 1 vrátil po odmlke, absolvoval len dva preteky a následne sa musel znova odmlčať. Prestávka mi našťastie zbehla pomerne rýchlo,“ pokračoval večne usmiaty Austrálčan.

Veľká cena USA bude preňho novým štartom do sezóny, keďže od jeho posledného predstavenia sa toho na monoposte dosť zmenilo. V továrni si ho však už vyskúšal, a tak do Austinu nepríde úplne poslepiačky.

„Súčasné auto sa od doby, keď som v ňom jazdil, o čosi zlepšilo, vďaka simulátoru som však získal predstavu o tom, aké zmeny a aktualizácie sa na aute vykonali, respektíve zaviedli,” prezrádza Ricciardo. “Trochu som cítil ich účinok, ale je to jedna z vecí, o ktorých si myslím, že ich pocítim naplno až vtedy, keď sa vrátim späť na trať. Bol som prítomný v Singapure, keď vylepšenia prvýkrát vyskúšali, bolo zaujímavé počuť spätnú väzbu a komentáre, ktoré boli väčšinou pozitívne. Takže sa teším, že budem môcť na vlastné oči zistiť, k akým zmenám na aute došlo.“

Na Austin sa teší

„Pokiaľ ide o tento víkend, Austin sa mi vždy páčil,“ povedal 34-ročný matador. „Je veľmi jedinečným moderným okruhom. Jeho zvlnenie a hrbole majú za následok, že je fyzicky veľmi náročný.“

„Dáva vám to tu zabrať, ale mne osobne sa to páči. Páči sa mi výzva menom Austin. Veľa vrcholov zákrut je dosť širokých, takže je tu niekoľko zvláštnych zákrut, pre ktoré je trať taká výnimočná,“ doplnil víťaz ôsmich veľkých cien.

Súvisiace články