logo F1online.sk

Abiteboul o odchode Hondy: Zmenu motorových pravidiel treba urýchliť

Cyril Abiteboul
© Renault Sport
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 10. 2020

Odchod Hondy z Formuly 1 je nepríjemným prekvapením pre väčšinu zúčastnených. Nemilé je to najmä pre šport samotný a mal by byť patričným budíčkom. Súčasné nastavenie pravidiel nových dodávateľov z pochopiteľných dôvodov neláka, vo Formule 1 tak budeme mať od roku 2022 len troch dodávateľov, čo je naozaj negatívna vizitka. Podľa šéfa Renaultu Cyrila Abiteboula potrebuje Liberty Media a FIA rýchlo zareagovať.

Súčasná technológia je mimoriadne drahá a ako sa ukázalo, aj nevyužiteľná v civilnej premávke. Suma jedna miliarda dolárov, ktorú Honda údajne do svojho programu investovala, je skutočným strašiakom. Vo výsledku tak investujete ohromné prostriedky, dostanete málo využiteľné know-how a budete čeliť vysokému riziku zlyhania. V tomto smere je na tom taká Formula E so svojimi nízkorozpočtovými stajňami určite lepšie.

Vo Formule 1 sa má o nových motorových pravidlách začať jednať už čoskoro. Aj sám Ross Brawn priznal, že do športu nový dodávateľ pred rokom 2026 zrejme nevstúpi. Podľa šéfa Renaultu Cyrila Abiteboula tak nemôžeme čakať.

„V prvom rade chcem povedať, že nás rozhodnutie Hondy nijako neteší,“ povedal pre Autosport Abiteboul. „Nazvime to tak, ako to je – pre Formulu 1 to nie je pozitívny vývoj udalostí. Chceme tu mať automobilky, chceme tu mať tých, ktorí si komponenty nebudú kupovať, ale vyrábať. Klesnúť na troch dodávateľov naozaj nie je pozitívne.“

„Z danej situácie musíme vyvodiť jednoznačné závery. Len to potvrdzuje, že som na riadiaci orgán naliehal právom. Po motorovej stránke je situácia jednoducho neudržateľná, nielen po ekonomickej, ale aj technologickej stránke. Takýto prístup si nemôžeme dovoliť.“

„Buď potrebujeme zmeniť súčasnú architektúru motora alebo urýchliť zavedenie novej. Očakával by som, že tieto udalosti vyvolajú silnú diskusiu o rýchlejšom zavedení novej generácie pohonných jednotiek,“ dodal parížsky rodák.