logo F1online.sk

Dva tímy, jeden majiteľ? Formula 1 sa bude musieť v istom bode rozhodnúť, hovorí Steiner

Max Verstappen, Júki Cunoda a Valtteri Bottas
© Pirelli
Tomáš Masár
Tomáš Masár18. 10. 2023

V mnohých športoch je nepredstaviteľné, aby mal jeden vlastník v dŕžave viac, než jeden celok – nie však vo Formule 1, kde Red Bull a AlphaTauri zdieľajú rovnakého majiteľa. Čo s tým? Je to v poriadku? Alebo by sa mal tím z Milton Keynes stajne z Faenzy nadobro zbaviť? Günther Steiner sa nevyslovil ani za, ani proti, ale naznačil, že v určitom momente dôjde táto téma na pretras a F1 sa bude musieť rozhodnúť, ako ďalej.

Red Bull vstúpil do súťaže v roku 2005 po tom, čo odkúpil Jaguar. O rok na to prevzal aj Minardi, ktoré rakúsky celok premenoval na Toro Rosso, dnešné AlphaTauri. „Malinovkári“ sú tak už takmer dve desiatky rokov vlastníkmi dvoch z desiatich tímov vo Formule 1, čo síce zatiaľ nikomu neprekážalo, ale mohlo by.

O vstup do F1 prejavuje totiž záujem čoraz viac aktérov, pre ktorých je nesmierne ťažké získať už len samotný súhlas FIA, nieto ešte aj FOM. Steiner si preto myslí, že tlak na Red Bull ohľadom toho, aby sa zbavil jedného zo svojich tímov, bude časom narastať a vedenie „efjednotky“ sa tak bude musieť rozhodnú, či dovolí si „červeným býkom“ AlphaTauri ponechať, alebo nie.

„Bez ohľadu na to, či je správne, aby mal jeden majiteľ dva tímy, alebo nie, sa o tom budú musieť viesť diskusie,“ odvetil Steiner na otázku, či je stotožnený s tým, že má Red Bull v liste vlastníctva dva tímy.

„Existuje veľa iných športov, kde to povolené nie je. Doteraz s tým však problém nikto nemal. Keďže sa ale tento šport stáva čoraz viac populárnejším a finančne viac zaujímavým, bude táto téma čoraz viac na pretrase – dostať sa do F1 je totiž čím ďalej tým viac ťažšie. Nad touto problematikou sa tak začnú skôr či neskôr ostatní pozastavovať.“

Pokiaľ by mal o celej veci rozhodnúť Steiner, Red Bullu by umožnil si AlphaTauri ponechať. „Funguje to tak už osemnásť rokov a doteraz to fungovalo dobre,“ povedal.

„V určitej fáze sa však začnú dostávať do popredia otázky, na ktoré sa poniektorí vyslovia kladne a iní záporne – prečo sú za to, aby to fungovalo tak, ako doteraz alebo prečo by to takto fungovať nemalo. V tomto prípade však na to nemá zmysel ani len reagovať, keďže to v prípade Red Bullu a AlphaTauri funguje už tak dlho,“ doplnil Tirolčan.

Súvisiace články