logo F1online.sk

Hľadáme odpovede na otázky, zhodujú sa po nevydarenom víkende jazdci AlphaTauri

Liam Lawson a Júki Cunoda
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár12. 10. 2023

Obaja piloti AlphaTauri chceli zo seba dostať v Katare to najlepšie – Júki Cunoda preto, aby si zastal svoju pozíciu a predĺženie zmluvy, Liam Lawson na strane druhej v snahe ukázať vedeniu v Milton Keynes, že sa o jazdeckých zostavách oboch svojich tímov rozhodlo priskoro. Napokon však pretekári tímu z Faenzy neukázali dokopy nič. Niežeby nemali potrebné kvality, no monopost AT04 jednoducho odmietal spolupracovať. Teraz hľadajú obaja jazdci odpoveď na otázku, z akého dôvodu.

Cunoda s Lawsonom sa v horúcom Katare pohybovali krátko po štarte na bodovaných pozíciách, no už po niekoľkých kolách sa začali prepadať naprieč štartovým poľom – a to rapídne, veď Novozélanďan skončil úplne posledný a Japonec len o dve priečky pred ním.

Kdežto ešte počas predvíkendových, štvrtkových tlačových konferencií sršali obaja mladíci pozitivitou, po pretekoch zhovorčiví dvakrát neboli a v podstate sa zhodli na jednom – niekde sa stala chyba, no nikto ani nemá páru, kde.

„Štart bol dobrý, hladký a pohyboval som sa na bodoch,“ uviedol Cunoda, ktorý sa v nasledujúcom roku predstaví v AlphaTauri po boku momentálne indisponovaného Daniela Ricciarda. „Celkovo to boli ale pomerne ťažké preteky, v priebehu ktorých sme vôbec nemali tempo.“

„Ťažko povedať, kde strácame, pretože z pohľadu pilota sa mi zdá byť všetko v poriadku, balans je v poriadku, no z nejakého dôvodu jednoducho nie sme dostatočne rýchli. Musíme sa pozrieť na to, v ktorých oblastiach sa môžeme zlepšiť a na čom môžeme do budúcna popracovať. Strácame príliš veľa na rovinkách, ale je ťažké znížiť prítlak, pretože s úrovňou priľnavosti sme už akosi na hrane – nie je ľahké to zlepšiť.“

Obdobne ako Cunoda sa vyslovil aj druhý z pretekárov AlphaTauri Liam Lawson. „Vždy je to ťažšie, keď máte problémy s autom a v podstate musíte pracovať nadčasy v snahe zlepšiť tempo, takže to boli skutočne veľmi ťažké preteky,“ povedal aktuálne druhý muž šampionátu Super Formuly.

„Potýkali sme sa s viacerými problémami, na ktoré sa musíme bližšie pozrieť, aby sme presne zistili, čo sa deje, ale konkrétne išlo o balans zadnej časti auta,“ prezradil Lawson, ktorý napriek nevydarenému vystúpeniu na okruhu Losail hodnotí svoje krátkodobé účinkovanie v F1, ktoré sa nateraz chýli ku koncu [keďže sa po zranení vracia Daniel Ricciardo, pozn. red.] mimoriadne priaznivo.

„Až do tohto víkendu to bolo skutočne veľmi dobré,“ zhodnotil. „Je škoda, že sme si po sérii takýchto dobrých pretekov pohoršili, keď chcete očividne napredovať a nie cúvať. Je to zložitá situácia, na ktorú je potrebné sa [dôkladne] pozrieť,“ zakončil Lawson.

Súvisiace články