logo F1online.sk

V. Británia potvrdila, že F1 nedostane karanténnu výnimku

Silverstone
© Pirelli Motorsport
Ladislav Király
Ladislav Király22. 5. 2020

Predstavitelia okruhu v Silverstone si v piatok vypočuli zlú správu: dostali oficiálnu informáciu, že vláda Veľkej Británie Formule 1 neposkytne výnimku a všetci ľudia, ktorí do krajiny pricestujú, budú musieť absolvovať povinnú 14-dňovú karanténu.

Pre Veľkú cenu Veľkej Británie to znamená, že v júlovom termíne sa takmer určite neuskutoční. Dá sa predpokladať, že Formula 1 začne dvoma podujatiami v Rakúsku a potom sa presunie možno do Maďarska, možno do Nemecka.

Definitíva padla v piatok popoludní na Downing Street a ministerka vnútra Priti Patelová následne informovala, že všetky príchody do krajiny od 8. júna bude čakať izolácia. Existuje aj malý zoznam výnimiek, avšak športov ako F1 sa netýka a ani sa ich týkať nebude.

„Ak sa má elitný šport vrátiť do televízie, musia byť zaručené nejaké výnimky,“ povedal hovorca F1. „Štrnásťdňová karanténa sa postará o to, že zorganizovať VC Veľkej Británie nebude možné. Okrem toho to má veľký vplyv na doslova desiatky tisícov pracovných pozícií napojených na F1 a na dodávateľské reťazce.“

Nuž a všetko môže byť teoreticky ešte horšie. Ak zamestnanci tímov, z ktorých sedem sídli vo Veľkej Británii, vycestujú napríklad do Rakúska, domov sa nebudú môcť vrátiť. Uvažuje sa i o tom, že by sa konali napríklad štyri európske preteky v rade a potom by na dva týždne prišli na územie svojej krajiny.

Prvý termín prehodnotenia stanovených pravidiel je naplánovaný na 29. júna. To je však už dosť neskoro na to, aby sa rozhodlo o konaní VC Veľkej Británie naplánovanej na 26. júlový deň.

Súvisiace články