logo F1online.sk

Nemôžeme byť úspešní a zároveň mať v tíme dvoch mladých jazdcov, znie z AlphaTauri

Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár12. 10. 2023

V AlphaTaurii dochádza k zmene vo filozofii. Zatiaľ čo roky rokúce mal tím z Faenzy v dŕžavách vždy dvoch mladých pilotov, najnovšie chce vedenie stajne disponovať jedným skúseným pretekárom a na druhej strane jazdcom, ktorý skúsenosti ešte len naberá – aj preto sa vraj taliansky celok rozhodol si pre budúci ročník ponechať Daniela Ricciarda na úkor vychádzajúcej hviezdy Liama Lawsona.

Talentovaný Liam Lawson pôvodne nemal vody F1 v tomto roku ani len okúsiť. Keďže sa však Daniel Ricciardo na Veľkej cene Holandska nešťastne zranil, Novozélanďanovi sa naskytla príležitosť, ktorej sa chopil priam ukážkovo.

Dočasného tímového kolegu Júkiho Cunoda v internom súboji zdolal, a to aj napriek tomu, že Japonec aktuálne pôsobí v F1 už tretím rokom. AlphaTauri si však rodáka zo Sagamihary, ktorý sa v aktuálnom ročníku prezentoval solídnymi výkonmi a vykazoval zlepšenie, rozhodlo ponechať, a keďže je miesto Daniela Ricciarda – ako naznačil výkonný riaditeľ tímu Peter Bayer – nateraz nedotknuteľné, 21-ročnému mladíkovi ostali len oči pre plač.

„Viedli sme veľa diskusií o budúcnosti tímu a naši akcionári nám jasne povedali: ´Chceme, aby ste pokračovali a zároveň vychovávali mladých jazdcov, no zároveň chceme, aby ste boli úspešní´,“ vyslovil sa Rakúšan pre Speedcafe.

„Nemôžete mať oboje,“ poznamenal. „V tíme nemôžete mať dvoch mladých jazdcov. Vyhodnotili sme, čo potrebujeme, a nakoniec sme dospeli k záveru, že v prvom rade máme len dve miesta.“

„Daniel ponúka veľa odborných znalostí, najmä pokiaľ ide o nastavenie auta, čo je niečo, s čím sme zápasili. Júki v priebehu rokov vyrástol, dosahuje úspechy a momentálne sa dostáva na vrchol svojej výkonnostnej krivky. Zhodli sme sa, že títo dvaja spolu vytvoria dobrý tím.“

„Okrem toho je tiež mať dobré niekoho ako Liam v zálohe [ktorý sa v roku 2024 chopí úlohy rezervného jazdca, pozn. red.], ktorý bude na nich tlačiť a zabezpečí, aby sme ako tím napredovali.“

Napriek upusteniu od pôvodnej filozofie celku Faenzy, ktorý dával príležitosť vždy dvom mladým pretekárom, Bayer ubezpečuje, že minimálne jedna sedačka sa mladíkovi ujde aj v budúcnosti. Pokiaľ by sa však AlphaTauri spoliehalo len na „mladé uchá“, nemohlo by vraj zaznamenať taký výkonnostný progres, aký mieni.

„Dospeli sme k záveru, že na to, aby sme sa uchádzali o popredné miesto v strede poľa, potrebujeme jedného skúseného jazdca. Budeme však aj naďalej pokračovať v pestovaní mladých talentov, ktoré nakoniec skončia v Red Bull Racing,“ doplnil Bayer.

Súvisiace články