logo F1online.sk

Mercedes čaká dôležitá skúška: Nová podlaha ukáže, či sme na správnej ceste

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 10. 2023

Aj tímy, ktoré vývoj tohtoročného monopostu už dávno ukončili, pokračujú v nasadzovaní a skúšaní vylepšení. Pravidlá sa nám v budúcom roku nezmenia, takže zvyšok sezóny môže byť užitočnou skúsenosťou a laboratóriom pre ďalší pokrok. Platí to aj pre Mercedes, ktorý už skončil s vývojom tohtoročného monopostu, ale pred zvyškom sezóny si môže potvrdiť správnosť niektorých riešení.

Niečo podobné urobilo napríklad aj Ferrari. Tím z Maranella pred časom prehlásil, že pred letnou prestávkou ukončil vývoj tohtoročného monopostu vo veternom tuneli. Napriek tomu nasadili inžinieri na Veľkej cene Japonska novú podlahu, ktorá vraj ani tak nemala zlepšiť rýchlosť monopostu SF-23, ale skôr riešiť problémy s konzistentnosťou a degradáciou pneumatík.

Mercedes je na tom podobne. Ešte pred letnou prestávkou vyhlásil šéf stajne Toto Wolff, že v Brackley „napli plachty“ smerom k roku 2024, ale vývoj pokračuje naplno. Veľká cena USA v Austine prinesie jednu z dôležitých skúšok pred novou sezónou, ale jej „vedľajším produktom“ by malo byť aj zlepšenie výkonnosti monopostu W14.

„Dúfam, že nám to prinesie drobné zlepšenie časov na kolo. Niečo také je vždy na osoh,“ prehlásil technický riaditeľ Mercedesu James Allison. „Najdôležitejšie a najužitočnejšie však je, že nová podlaha bude ukazovateľom správnosti nami vytýčenej cesty.“

„Pokiaľ ide o čas na kolo, prinesie len malé zlepšenie. Bude to užitočná novinka, ale teraz nečakajte, že preskočíme Maxa,“ povedal Allison.

Ten, podobne ako boss McLarenu Andrea Stella, nehovorí o „dobiehaní Red Bullu“, ale „dobiehaní Maxa“, čo je ďalší direkt pre psychiku Sergia Péreza, ktorý momentálne bojuje hlavne sám so sebou.

Allison však podčiarkol, že nová podlaha nemá priniesť zlepšenie výkonnosti ani nápravu širokej škály slabín monopostu W14, ktoré Mercedes identifikoval a potrebuje zlepšiť, ale je dôležitá hlavne pre pochopenie toho, ako súčasná generácia monopostov generuje prítlak.

„Myslím si, že sa nám podarilo pomerne dobre pochopiť, čo nás trápi. Teraz pracujeme na náprave, ale až čas ukáže, do akej miery budeme úspešní“ povedal Allison.

„Mám pocit, že všetci máme celkom jasný pohľad na to, čo chceme s autom spraviť. Aj keď sme v tomto roku nedosiahli taký impozantný progres ako McLaren, napriek tomu sme si v priebehu sezóny vytýčili cestu, ktorá nám dáva veľmi jasnú predstavu o tom, čo musíme napraviť.“

„Vďaka tomu nás v nasledujúcich rokoch čaká dobrá zábava. Pohľad do budúcnosti je veľmi vzrušujúci a vlastne si toto obdobie veľmi užívame,“ dodal Allison.

Súvisiace články