logo F1online.sk

Finančné úspechy F1 nemajú s tímami nič spoločné, veď tie nevedia hospodáriť, znie z Rodinu

Po reštarte VC Kataru 2023
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 10. 2023

Formulou 1 momentálne otriasa mocenský boj. O vstup do tohto športu má veľký záujem Michael Andretti, ktorý už drží v rukách potvrdenie FIA, že splnil všetky potrebné podmienky. Tímy a Liberty Media o tom však nechcú počuť. Kritiku si desiatka súčasných stajní zlizla od generálneho riaditeľa Rodinu Davida Dickera.

Rodin bol spolu s Andrettim, Hitechom a ázijským subjektom menom LKYSUNZ jedným zo štyroch záujemcov o vstup do Formuly 1. Kritéria FIA však splnil len americký celok, ktorý dostal od federácie zelenú a teraz ho čakajú náročné rokovania so zástupcami Formuly 1 o obchodnej stránke veci.

Vzhľadom na stanovisko Liberty Media a tímov je jasné, že Andretti nemá nič isté a čaká ho zrejme najťažšia časť celého procesu. Tvrdo oponuje zvlášť desiatka existujúcich stajní, ktoré sa obávajú o svoje podiely z príjmov športu (po novom by sa delili jedenástimi, nie desiatimi) a poplatok za vstup vo výške 200 miliónov dolárov, ktorý požaduje Concordská dohoda, vnímajú ako príliš nízky.

Dicker však považuje za „iracionálne“ oháňať sa rastúcou hodnotou tímov a vnímať to ako prekážku vstupu jedenásteho účastníka. „Ten poplatok nedáva žiaden zmysel. Nechcem kydať na tímy, zjavne sa rozumejú motoršportu, ale pochybujem o ich ekonomických znalostiach.“

„Skutočná hodnota tímu s tým poplatkom nemá nič spoločné a myšlienka, že vstup ďalšieho tímu vlastne zníži hodnotu ostatných stajní, sú len bláznivé dedinské reči. Nič také sa nestane, vlastne, prečo by k niečomu takému malo dôjsť? Jediná oblasť, v ktorej dôjde k prerozdeleniu príjmov je podiel z prize money.“

„Pokiaľ viem, v súčasnosti sa rozdeľuje z 900 miliónov dolárov, teda v prepočte 90 miliónov na tím. Keď teda privediete ďalší tím, potrebujete ďalších 90 miliónov. Nie je to žiadnych 200 miliónov ani 600 miliónov, takže všetky tie reči okolo delenia príjmov a poplatkov za vstup sú iracionálne,“ soptí Dicker.

Ten okrem toho skritizoval tímy, že sa chvália cudzím perím. Pokrytecky si pripisujú zásluhy za dobrú ekonomickú kondíciu športu, aj keď so zmenami, ktoré položila na stôl Liberty Media, nemajú nič spoločné. Na druhej strane treba priznať, že drvivá väčšina najdôležitejších pravidiel podlieha schváleniu Svetovou motoristickou radou, v ktorej zasadá aj desiatka tímov a môže tam bojovať za vlastné záujmy.

„Povedzme si na rovinu, že tímy boli v podstate len ekonomickou čiernou dierou, v ktorej sa strácali peniaze, až kým ich Liberty Media a FIA neprinútili k finančnej obozretnosti,“ vyhlásil Dicker.

„Teraz je Formula 1 výnosný biznis a tímy si skutočne dokážu zarobiť, ale správajú sa, akoby to všetko bol ich nápad. Všetci však vieme, že to nie je vôbec pravda. Oni by len míňali, míňali a míňali, až pokým by im nezostali žiadne peniaze,“ povedal Dicker.

Súvisiace články