logo F1online.sk

Juniori Ferrari o teste vo Fiorane: Nezabudnuteľný deň

Robert Švarcman, Callum Ilott, Mick Schumacher
© Twitter/Ferrari Driver Academy
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 10. 2020

Mick Schumacher, Callum Ilott a Robert Švarcman sú momentálne najväčšie esá v akadémii Ferrari. Dokopy zapísali v tejto sezóne F2 osem víťazstiev a všetci traja majú ambíciu presadiť sa v najbližších rokoch vo Formule 1.

Všetci traja dostanú ešte v tejto sezóne príležitosť zajazdiť si so súčasnými autami v piatkovom voľnom tréningu. Mick Schumacher naskočí počas Veľkej ceny Eifelu do kokpitu Alfy Romeo, Callum Ilott do kokpitu Haasu. Roberta Švarcmana uvidíme takisto v Haase v prvom voľnom tréningu v Abú Zabí. V rámci prípravy na svoj debut absolvovali testy na základni Ferrari vo Fiorane, kde si vyskúšali monopost SF71H z roku 2018.

„Pred pár týždňami v Mugelle som mal príležitosť vyskúšať si F2004, čo je úžasné auto, ale dnes už trochu staromódne. Dostať sa za volant hybridného monopostu z roku 2018, mi umožnilo pochopiť dôležitosť elektronických systémov pre výkon pohonnej jednotky uvedomiť si pokrok, ktorý Formula 1 urobila v oblasti aerodynamiky,“ povedal Mick Schumacher, aktuálny líder šampionátu Formuly 2.

„Už sa neviem dočkať, až v Nemecku naskočím do kokpitu. Je skvelé zažiť premiéru pred zrakom domáceho publika v tíme, kde pôsobí niekoľko mechanikov, ktorí pracovali s mojim otcom.“

Podobne ako pre Micka (v roku 2019 testoval v Bahrajne s Ferrari i Alfou Romeo), ani pre Calluma Ilotta to nebola vo Formule 1 úplná premiéra. Minulý rok v máji si vyskúšal v Barcelone monopost Alfy Romeo. Toto však bola jeho prvá skúsenosť s červeným monopostom Ferrari, navyše priamo vo Fiorane.

„Nezabudnuteľný deň,“ rozdával úsmevy na konci dňa Ilott. „Už som predtým mal možnosť vyskúšať si monopost Formuly 1, dnes je to však len desať dní pred mojim debutom v Nemecku. Čo ma na SF71H udivuje je aerodynamická efektivita, máte takú úroveň gripu, ako v žiadnom inom aute. Potom je tu extrémny výkon pohonnej jednotky a brzdná sila.“

Pre tretieho z dvojice, Roberta Švarcmana, to bola na rozdiel od jeho skúsenejších kolegov, úplne prvá skúsenosť s monopostom Formuly 1. Ani on neskrýval nadšenie zo splneného sna.

„O tomto dni som sníval už ako malý chlapec. Dnes sa konečne stal skutočnosťou. Bolo to fantastické a skvelá zábava,“ povedal rodák z Petrohradu.

„Najviac vás zarazí výkon toho stroja, pri zrýchlení cítite nával neobmedzenej sily. Podobné je to s brzdami, auto zabrzdí aj keď máte pocit, že ste na brzdu šliapli príliš neskoro. A nie je to len jazdenie, práca so samotným tímom bola takisto fantastická. Dávajú pozor aj na ten najmenší detail, pracujú na naozaj vysokej úrovni. Ďakujem všetkým, ktorí mi umožnili zažiť tento nezabudnuteľný deň,“ dodal Švarcman.

Súvisiace články