logo F1online.sk

Callum Ilott čelí na internete vyhrážkam smrťou od argentínskych fanúšikov

Callum Ilott
© Twitter/Juncos Hollinger Racing
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 4. 2023

Posledné podujatie americkej série IndyCar prinieslo množstvo akcie na trati i mimo nej. O obrovskú kontroverziu sa postarali piloti tímu Juncos Callum Ilott a Agustín Canapino, ktorý mal svoju nepeknú popretekovú dohru na sociálnych sieťach.

Bývalý junior Ferrari je momentálne na začiatku svojej druhej kompletnej sezóny v IndyCar a darí sa mu celkom dobre. Po piatom mieste na otváracom podujatí sezóny v St. Petersburgu pridal deviate miesto v Texase.

Preteky v Long Beach mu už toľko šťastia nepriniesli, ale čo je horšie, zaplietol sa do incidentu s vlastným tímovým kolegom pri reštarte pretekov. Britský mladík vyšiel z boxov a zaradil sa hneď pred lídra pretekov Canapina. Aj keď bol o kolo pomalší, rozhodol sa neuhnúť, pretože by to znamenalo veľký prepad.

Ilott tak na čerstvých a studených pneumatikách pokračoval, čím mimoriadne sťažil život svojmu tímovému kolegovi na dosť opotrebovaných gumách.

Nasledovalo nevyhnutné: zvyšok poľa sa vrhol do útoku, čo vyvolalo rad incidentov. To si ostatne môžete pozrieť sami na videu.

Vzhľadom na vzťahy Británie a Argentíny asi neprekvapí, čomu britský pretekár čelil, keď zdržal svojho argentínskeho tímového kolegu. Vojna o Falklandy z roku 1982 naďalej žije v povedomí istej časti tunajšej spoločnosti, čo teraz Ilott pocítil na vlastnej koži.

„Skutočne ma ohromilo, koľko urážok a vyhrážok smrťou som dostal,“ povedal britský mladík na sociálnych sieťach.

„Toto je s prehľadom nový rekord a naozaj si cením snahy pomôcť mi s prekladom všetkých týchto španielskych slovíčok,“ dodal Ilott ironicky.

Ten si neskôr vzal na paškál aj argentínskeho komentátora Martina Ponteho, ktorého (nie sám) označil za spoluvinníka v tejto situácii. Na sociálnych sieťach reagoval sám Ponte slovami: „Tí, ktorí ma poznajú, vedia, že by som nikdy nepodnecoval nenávisť voči komukoľvek. Ak boli moje slová takto interpretované, tak sa ospravedlňujem.“

Toto však na Ilotta veľký dojem neurobilo a na tento tweet reagoval: „Keď držíte v ruke mikrofón a počúva vás viac ako stotisíc ľudí, je potrebná určitá úroveň profesionality. Odporúčam vám zamyslieť sa nad tým, čo chcete ľuďom povedať. Mali by ste sa vzdelávať o IndyCar a komentovaní a zlepšiť sa. Prosím, buďte ohľaduplný,“ odkázal bez obalu Ilott.

Britský pretekár zároveň upozornil, že je nevyhnutný vzájomný rešpekt a ohľaduplnosť. Pre niektorých nemusí byť jednoduché takéto bremeno uniesť.

„Je nevyhnutné pripomenúť novým i starým fanúšikom, a takisto všetkým ľuďom, že je potrebný vzájomný rešpekt. Aj keď mám v takýchto veciach hrošiu kožu a som trochu zvyknutý na takéto správanie, jedného dňa to zájde priďaleko, keďže každý sa s tým nedokáže vysporiadať.“

„Je to neprijateľné na akejkoľvek úrovni a tí, ktorí to podporujú, by sa mali naozaj zamyslieť nad dôsledkami svojho konania. Chcel by som však poďakovať všetkým, ktorí ma podporili, veľa to pre mňa znamená,“ dodal Ilott.

Toho sa zastal dokonca aj sám Conapino, ktorý ho zbavil všetkej zodpovednosti za incident, a na sociálnych sieťach sa mu ozval aj argentínsky pilot Formuly 3 Franco Colapinto s odkazom, že „väčšina Argentínčanov takí nie sú“.

Vec primäla k odsúdeniu aj samotné vedenie IndyCar, ktoré reagovalo krátkym stanoviskom.

„Hoci súťaživosť a rivalita budú vždy základným pilierom IndyCar, je dôležité tieto kvality prezentovať s maximálnym rešpektom a skutočným záujmom o blaho našich pilotov. Komunita IndyCar by sa mala vždy budovať na základe vzájomnej podpory a uznania,“ uviedol šampionát v oficiálnom stanovisku.