logo F1online.sk

Koniec sna o Formule 1? Ilott skúsi šťastie v americkej sérii IndyCar

Callum Ilott
© Twitter/Alfa Romeo
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 9. 2021

Vo víre špekulácií budeme pokračovať. V čase oznámenia odchodu Kimiho Räikkönena do dôchodku a dohadoch o príchode Valtteriho Bottasa a Nycka de Vriesa do Alfy Romeo, prišla ešte jedna napohľad menej dôležitá správa. Rezervný a testovací jazdec tímu z Hinwilu, Callum Ilott, skúsi šťastie v americkej sérii IndyCar. Zatiaľ však len na jedno podujatie.

Britský pretekár je stále juniorom Ferrari a rezervným jazdcom Alfy Romeo, od ktorej dostal šancu aj vo voľnom tréningu. Jeho oznámenie o odchode do Ameriky je vzhľadom na jeho načasovanie dosť zaujímavé. Ilott sa totiž veľmi usiloval o zisk sedačky vo Formule 1, no teraz sú s miestom v Alfe Romeo spájané celkom iné mená. V roku 2022 by sa tak mohol predstaviť niekde inde a podobne ako Christian Lundgaard, aj on poškuľuje o americkej sérii IndyCar.

Do tohto šampionátu sa vracia obnovený tím Juncos Hollinger Racing a bude to práve Ilott, ktorý sa v jeho monoposte predstaví na podujatí v Portlande. Je to súčasť prípravy na rok 2022, kedy chce táto stajňa odjazdiť v IndyCar kompletnú sezónu.

„Teším sa na spoluprácu s tímom v tejto prvej fáze jeho rozvoja. Som hrdý, že toho môžem byť súčasťou. Chcem poďakovať Ferrari Driver Academy, že mi umožnila vziať túto príležitosť a tiež Ricardovi Juncosovi a Bradovi Hollingerovi za možnosť pripojiť sa k nim,“ uviedol Ilott.

Callum skončil v roku 2020 celkovo druhý vo Formule 2, hneď za Mickom Schumacherom. Príležitosť v F1 však neprišlo a na ďalšiu sezónu v F2 mu už nezostali finančné prostriedky. Stal sa teda rezervným jazdcom Alfy Romeo a zajazdil si aj na 24 hodín v Le Mans. Zdá sa však, že ani po roku čakania mu nebude dopriate splniť si sen o Formule 1.