logo F1online.sk

Ilott: Akadémia Red Bullu je individualisticky orientovaná, vo Ferrari ste súčasťou rodiny

Callum Ilott
© Alfa Romeo
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 2. 2023

Ako vyzerá život pretekára v jazdeckej akadémii? Alebo ešte lepšia otázka, aké sú medzi akadémiami rozdiely? Na to sa môžeme opýtať niekoho, kto ich na vlastnej koži okúsil viac. Taký Callum Ilott bol v roku 2015 juniorským pilotom Red Bullu a v rokoch 2017 až 2021 patril do kádra Ferrari. A rozdielov vraj nie je málo.

Britský pretekár to síce až na samotný vrchol nedotiahol a sedačku vo Formule 1 si nevybojoval. Dostal sa však dosť blízko. V roku 2020 sa stal vicešampiónom Formuly 2 a o rok neskôr pôsobil ako rezervný jazdec Alfy Romeo. Vytúžený telefonát však neprišiel a dnes je rodák z Cambridgu pilotom americkej série IndyCar.

„V Red Bulle to je veľmi individualisticky orientované. Máte jedného človeka, ktorý hovorí, že urobíte toto a tamto a praje vám veľa šťastia. Iste, nie je to také jednoduché, ako som to teraz opísal, ale taký pocit z toho celého máte a poviete si len: ‚okej‘. Potom dostanete z času na čas nejakú spätnú väzbu,“ opisuje Ilott život v akadémii Red Bullu, ktorej členom bol v roku 2015 ako pilot európskej Formuly 3.

V rokoch 2017 až 2021 však reprezentoval farby Ferrari a akadémia talianskeho tímu ho sprevádzala počas najdôležitejších rokov jeho juniorskej kariéry. „V FDA sa pripojíte k ostatným deckám, budete robiť toto a potom tamto, tu pre vás zas máme váš tréningový program. Akoby sme všetko robili spolu a je to tak trochu rodinne orientované,“ povedal Ilott pre podcast Formula Scout.

Jeho porovnanie oboch akadémií sa v ďalšej časti rozhovoru ešte viac priklonilo na stranu červeného tímu. „Viete, v Red Bulle som továreň navštevoval len zriedka, vo Ferrari však v továrni doslova žijete. Môžete teda všetko sledovať a tiež je to tak trochu učebný proces, pretože v FDA sa s personálnymi zmenami menila akadémia zvnútra. Bola to tak trochu cesta a vy ste sa pýtali samého seba, čo vám pripravia tentokrát. Skrátka sa z roka na rok vaše činnosti menili a podobne,“ hovorí britský pretekár.

„S Red Bullom to bolo niečo na štýl: ‚Okej, v tejto sezóne jazdíš s Carlinom v F3‘. Vo Ferrari som však mohol veľa rozhodnutí alebo výber tímu uskutočniť sám. Samozrejme, musíte získať ich súhlas, ale nebolo to tak, že by to robili za mňa. Skôr to bolo niečo ako: ‚Takéto sú naše možnosti, čo si o tom myslíš? My si myslíme toto.‘“ Na čo som povedal, že ja si zas myslím toto alebo tamto,“ povedal Ilott.