logo F1online.sk

Ilott si myslí, že je v „dobrej pozícii“ dostať sa do F1, návrat do F2 vraj nie je na stole

Callum Ilott
© Twitter/Ferrari Driver Academy
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 6. 2021

Callum Ilott vlani zviedol vo Formule 2 tuhý, no napokon neúspešný súboj so svojim kolegom z akadémie Ferrari Mickom Schumacherom. Britský mladík tiež nemá k dispozícii takú finančnú podporu, akú v súčasnosti pilot Formuly 1 potrebuje. Tento rok teda trávi na „lavičke náhradníkov“ a dúfa, že sa naňho usmeje šťastie pred budúcou sezónou.

V súčasnosti je Ilott testovacím pilotom tímov Ferrari a Alfa Romeo. Predstavil sa tiež vo vytrvalostnom šampionáte GT World Challenge Europe Endurance Cup. Jeho hlavným cieľom však zostáva Formula 1, kde si chce vybojovať miesto pre budúcu sezónu. Možností nie je veľa a tou najreálnejšou sa zdá byť Alfa Romeo, kde pre nasledujúci rok nemá zmluvu ani jeden zo súčasných pilotov.

Nateraz tak Callumovi neostáva nič iné než sledovať svojich súperov z F2, Micka Schumachera, Júkiho Cunodu a Nikitu Mazepina, ktorí sa pokúšajú presadiť v najvyššej motoristickej triede.

„Júki zanechal v Bahrajne skvelý dojem, naozaj bola radosť ho sledovať,“ povedal Ilott pre Motorsport.com. „Stal sa dobrým meradlom a ukázal čo dokáže. O Mickovi sa vie, že mu nejaký čas trvá než sa do toho dostane a keď sa tak stane, bude dobrý. A už na ňom môžeme vidieť, že jeho tempo sa zlepšuje.“

„Myslím, že obaja odvádzajú dobrú prácu a budú sa ešte zlepšovať. Ja potom môžem povedať: ‚Pozrite, ja som bol presne medzi nimi.‘ Podľa mňa som vo veľmi dobrej pozícii aj keď musím rok čakať,“ hovorí Ilott.

„Teraz sa sústredím na svoju prácu v GT-čkach a voľných tréningoch. Chcem odviesť čo najlepšiu prácu a verím, že sa mi naskytne príležitosť.“

Rodák z univerzitného mesta Cambridge sa predstavil v prvom voľnom tréningu na Veľkej cene Portugalska a s monopostom Alfy Romeo si znovu zajazdí počas francúzskeho víkendu. Dvere vraj boli otvorené aj vo Formule 2, no britský mladík túto alternatívu napokon zavrhol.

„Absolvoval som niekoľko rozhovorov, napríklad s Ferrari alebo aj s tímami F2. Minuloročné rozhodnutie však padlo pomerne neskoro a väčšina tímov už o svojom jazdeckom zložení rozhodla. Navyše, nie je jednoduché na poslednú chvíľu zmeniť tím a prísť do úplne neznámeho prostredia,“ hovorí Ilott.

„Vybojoval som päť kvalifikačných a tri pretekové víťazstvá. V celkovom hodnotení som skončil druhý. Pretekanie vo Formule 2 milujem a nad tým je už len jeden šampionát, a to Formula 1. Myslím si však, že s tromi pretekmi v rámci jedného víkendu sa v F2 mnohé zmenilo. Navyše, ak by som sa tam vrátil, tak by som skrátka nemal dostatok času osvojiť si toľko informácií o F1, koľko potrebujem,“ uzavrel Ilott.