logo F1online.sk

Alfa Romeo v Katare načrela do potenciálu vylepšení a zaznamenala najlepší víkend roka

Valtteri Bottas a Kuan-jü Čou
© XPB/Sauber Media Hub
Milan Kubala
Milan Kubala9. 10. 2023

Od predstavenia nového balíka sa Alfe Romeo nedarilo zužitkovať prácu inžinierov v továrni. Zdá sa však, že v Katare sme videli prvý prielom. Valtteri Bottas s Kuan-Jü Čouom získali pre svoj tím prvé dvojité body v sezóne. Oboch to veľmi teší.

Akciou nabité preteky má za sebou najmä Kuan-jü Čou, ktorý sa po štarte až z chvosta poľa musel dostať cez celý rad súperov. Čínsky pretekár si to namieril až na desiatu priečku, z ktorej ho v závere posunuli vyššie komisári. Sergio Pérez totiž dostal penalizáciu.

Kuan-jü Čou si za svoj bojovný výkon určite zaslúžil miestenku v elitnej desiatke. Rovnako tak inžinieri, ktorí si dlho lámali hlavy nad tým, prečo ich vylepšenia neprinášajú výsledky. “Po náročnom vstupe do víkendu sme zaznamenali úžasný finiš. Pre všetkých tu aj doma v továrni je to dobrá odmena. Štartovali sme z devätnásteho miesta, na rošte sme boli poslední, ale čisto vďaka našej rýchlosti sme skončili až na bodoch. Je to čosi výnimočné.”

“Z mojej strany sme všetko urobili správne a mali sme vskutku dobrú rýchlosť. Myslím, že celé preteky som sa pohyboval na pozíciách v prvej desiatke. Dostali sme sa tam, kde by sme aj mali byť. Som skutočne rád, že sme konečne pre náš tím vybojovali dvojité body,” neskrýval svoje nadšenie rodák zo Šanghaja.

Valtteri Bottas štartoval z deviateho miesta, z ktorého sa posúva smerom hore oveľa ťažšie. I napriek tomu to dokázal a v cieli sa mohol tešiť z ôsmej priečky a štyroch majstrovských bodov. Aj vďaka jeho príspevku sa Alfa Romeo v šampionáte dostala pred Haas.

“Ja sa veľmi teším. Dvojité body sú pre náš tím vynikajúce. Cítim, že štyri body sú pre mňa skvelá odmena, ale zároveň aj pre celú stajňu. Som spokojný,” vyhlásil Valtteri Bottas pre F1 TV.

Rovnako ako ostatní, aj on si vyskúšal, aké je to vo fínskej saune nielen sedieť, ale aj jazdiť. “Bolo horúco. Pri týchto teplotách a vlhkosti ste sa nevedeli ochladiť, neustále sa prehrievate. Mal som skutočne pocit, akoby som bol v saune. Niekoľko jazdcov po pretekoch ležalo na zemi, takže dúfam, že všetci sú v poriadku.”

Vráťme sa však k švajčiarskemu tímu. Ako to vlastne vyzerá s Alfou Romeo a jej potenciálom? Podarilo sa ho už inžinierom odomknúť? Jedna lastovička totiž leto nerobí, a tak sa nedá vylúčiť, že Alfe k tomuto výsledku pomohla skôr charakteristika trate ako lepšie nastavenie monopostu.

Ako prvý sa nad touto otázkou zamyslel Valtteri Bottas. “Myslím si, že sme sa toho naučili veľa o našom balíčku noviniek. Začíname načierať hlbšie do jeho potenciálu. Samozrejme, trať nám možno trochu pomohla, ale aspoň pôsobíme o čosi silnejším dojmom ako na predchádzajúcich pretekoch. To ma teší.”

Podľa Čoua jeho tím nemá celkom vyhrané. “Ešte na nich musíme popracovať. Tento rok to s nimi bolo ťažké, musíme sa s tým vysporiadať o čosi lepšie, no od letnej prestávky sme sa nevzdávali, aj keď sme sa trápili. Viackrát sme mali problémy a vypadli sme už v Q1, ale ja som sa toho veľa naučil o pneumatikách. Dnes sme potrebovali to všetko poskladať a konečne to na trati vyšlo.”

Súvisiace články