logo F1online.sk

FIA mení sobotňajší program: Pirelli našlo po piatku poškodené pneumatiky

Mechanici Red Bullu s pneumatikami Pirelli
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala7. 10. 2023

Medzinárodná automobilová federácia mení sobotňajší program. Po piatkových analýzach totiž Pirelli našlo poškodenie gúm, ktoré pre jazdcov môže predstavovať nebezpečenstvo. Z tohto dôvodu zavádza niekoľko bezpečnostných opatrení.

FIA vo svojej správe píše, že Pirelli v piatok štandardne skúmalo pneumatiky, ktoré mali za sebou približne 20 kôl. Pri týchto kontrolách spozorovalo častú “separáciu v bočnej stene pneumatiky medzi vrchným materiálom a kordovou vložkou”. Kompetentní majú preto dôvodné obavy, že pri odjazdení väčšieho počtu kôl by mohlo dôjsť k narušeniu celistvosti pneumatiky a vzniku defektov.

Z problémov upodozrievajú katarské obrubníky. Pri prejazde cez “50-milimetrové pyramídové obrubníky” sú bočnice pneumatiky vystavené veľmi vysokej frekvencii otrasov, aká sa na iných okruhoch nevyskytuje.

Aby Pirelli predišlo zlyhaniam gúm, spoločne s FIA pripravilo niekoľko opatrení.

  • Pred sobotňajším programom dôjde k úprave traťových limitov v zákrutách 12 a 13 (na výjazdoch bude trať zúžená o 80 centimetrov).
  • Pred šprintovým rozstrelom dostanú jazdci 10 minút na oboznámenie sa s okruhom a vykonanými zmenami. Táto tréningová časť sa začne o 15:00, čo znamená, že štart šprintového rozstrelu sa posúva na 15:20 nášho času.
  • Po dnešnom 19-kolovom šprinte bude nasledovať dôsledná kontrola všetkých pneumatík. Pirelli následne rozhodne, či v nedeľu bude nutné prijať ďalšie opatrenia.

Ak sa ukáže, že opatrenia nepomohli, hrozí, že v nedeľu bude stanovená maximálna dĺžka jedného stintu na 20 kôl v prípade úplne nových a 22 kôl v prípade použitých pneumatík (započítanie výjazdových/dojazdových kôl v kvalifikácii). Piloti zároveň budú musieť absolvovať aspoň tri zastávky v boxoch s výmenou pneumatík.

Súvisiace články