logo F1online.sk

Cunoda sa obáva „nedorozumenia“ s Red Bullom: Na Aston Martin teraz nemyslím

Júki Cunoda
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 10. 2023

Z Júkiho Cunodu sa na prestupovom trhu stáva stále zaujímavejšia persóna. Nejde ani tak o jeho výkony, ktoré podľa mnohých nie sú dostačujúce na Formulu 1, ale skôr o jeho pas. Cunoda z nemalej časti vďačí za miesto v AlphaTauri práve svojmu japonskému občianstvu. Podpora Hondy je kľúčová aj v historkách o jeho potenciálnom prestupe do Aston Martinu.

Japonská automobilka bude od roku 2026 dodávať pohonné jednotky stajni zo Silverstone. Ak sa dovtedy nestane Cunoda veľkým ašpirantom na zisk miesta v Red Bulle, nebudú mať v Milton Keynes dôvod si ho ponechať. Honda by mu však mohla pomôcť získať miesto inde, alebo nie?

„Hlavne nechcem, aby došlo k nedorozumeniu s Red Bullom, napríklad, že sa teraz sústredím len na Aston Martin alebo niečo podobné,“ povedal Cunoda na štvrtkovej tlačovke v Katare.

„Som jazdcom AlphaTauri a v Red Bulle som od svojich osemnástich rokov. Sústredím sa na svoje výkony a na Red Bull, nie na Aston Martin alebo kohokoľvek iného. Dúfam, že v Red Bulle to nepochopili zle, dúfam, že o mojej budúcnosti vážne uvažujú. Verím, že keď svoje výkony zlepším, budú mať o mňa ešte väčší záujem,“ povedal Cunoda.

Práve počas katarského víkendu sa rozkrútili pomerne šialené špekulácie o budúcnosti Lanca Strolla. Zdá sa to takmer neuveriteľné, že jazdec so zmluvou na „dobu neurčitú“ by mohol z Formuly 1 odísť. Kanaďanove výkony a tlak zo strany jeho matky by však mohli nečakane uvoľniť jednu sedačku.

Prirodzeným kandidátom na nahradenie Strolla je určite rezervný pilot stajne Felipe Drugovich, ale čo taký chránenec Hondy, ktorá už vyvíja nový motor pre Aston Martin? Je totiž zaujímavé, že Cunoda má obavy z „nedorozumenia“ práve teraz.

„Honda a Aston Martin zahajujú novú spoluprácu. Na sociálnych sieťach som videl, že v Red Bulle si myslia, že odchádzam do Aston Martinu a preto mi nechcú ponúknuť miesto v hlavnom tíme,“ vysvetlil Cunoda.

„Neviem, či je to pravda alebo nie, pretože sú to len sociálne siete, ale keby bola, tak vás môžem ubezpečiť, že nemám garantovaný prestup do Aston Martinu. Musím sa len predviesť a presvedčiť ich, že mám na to, aby som sa stal pilotom Red Bullu,“ dodal Júki.

Japonský mladík sa preto uistil, že pred médiami jasne a zreteľne vyjadrí lojalitu svojmu tímu. „Bolo by to nešťastné, pretože moje údajné spojenie s Aston Martinom sa nezakladá na pravde,“ odpovedal Cunoda na otázku, či mu spojenie Hondy a Aston Martinu môže sťažiť situáciu v Red Bulle.

„Honde nezáleží, kde jazdím, pokiaľ dokážem uspieť. Chcú len, aby som ako japonský jazdec uspel. Samozrejme, bolo by skvelé, keby sme pokračovali spoločne a mohli spoločne uspieť, ale na konci dňa im na tom nezáleží. Honde je jedno, za koho jazdíte, čo sa mi na nich najviac páči,“ povedal Cunoda.

„Nemyslím si, že sa pozerajú na Aston Martin, pozerajú sa len na mňa ako na jazdca, ktorého chcú podporiť a pomôcť mu stať sa úspešným,“ dodal Júki.

Súvisiace články