logo F1online.sk

Silverstone naďalej na vážkach, hovorí sa o premrhaní obrovskej príležitosti

štart VC Veľkej Británie 2019 – Silverstone
© Pirelli Motorsport
Ladislav Király
Ladislav Király21. 5. 2020

Ešte pred niekoľkými dňami to vyzeralo tak, že tretie a štvrté preteky blížiacej sa sezóny sa uskutočnia na okruhu v Silverstone. Najskôr dvakrát Red Bull Ring, potom dvakrát Silverstone… takto to malo byť.

Ibaže kvôli aktuálnym karanténnym opatreniam je odrazu všetko inak. Veľká Británia si plánuje presadzovať dvojtýždňovú povinnú karanténu, ktorá by sa týkala každého, kto má prísť do krajiny. Nuž a išlo by tu jednak o členov mnohých tímov, ale i o samotných pretekárov.

Je celkom zrejmé, že ak to tak bude, v Silverstone sa súťažiť nebude. Formula 1 ako taká si nemôže dovoliť, aby jej ľudia dva týždne nič nerobili, len čakali v karanténe. Navyše by potom bola medzi Rakúskom a Veľkou Britániou nutná dlhšia, ako dvojtýždňová prestávka.

„Existuje veľmi, veľmi reálna šanca na to, že preteky v Silverstone budú odvolané. Premrhali by sme obrovskú príležitosť,“ uviedol šéf britskej asociácie Motorsport UK David Richards pre The Telegraph. „Na druhej strane však zo strany vlády cítim veľkú snahu niečo spraviť. Dúfam, že to zvládneme a nájdeme správne riešenie.“

Ak by sa to nepodarilo, preteky by sa podľa všetkého konali v Hockenheime, ale uvažovalo sa aj o portugalskom okruhu Algarve. Možností je viacero, ale Richards by sa s tým zmieroval veľmi ťažko.

„Tu nejde len o to, že preteky by boli perfektným divadlom pre ľudí z našej krajiny, ale ide aj o celý priemysel, ktorý je okolo nich postavený. Akoby každý zabúdal, že asi neexistuje žiadny iný šport, ktorý by mal na túto krajinu taký vplyv, ako Formula 1. Myslím tým na počet ľudí, ktorým dáva zamestnanie – či už priamo alebo nepriamo.“

„Celkovo by to bolo o obrovskej prestíži. Ak by sme v Silverstone v lete mohli zorganizovať dve podujatia, hoci aj bez divákov, tak by to generovalo obrovské televízne publikum. Pri správnych opatreniach musíme byť schopní nájsť rozumný spôsob, ako ochrániť miestnu komunitu a súčasne to zvládnuť dostatočne profesionálne. Neviem, prečo by to nemalo vyjsť,“ dodal Richards.

Súvisiace články