logo F1online.sk

Panthera o 200-miliónovej vstupenke: Očakávali sme to

Po štarte VC Španielska 2020
© Pirelli Motorsport
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 9. 2020

Už niekoľko mesiacov sa na verejnosti F1 pohybujú investori Benjamin Durand a Michael Orts, ktorí chcú vstúpiť do Formuly 1 s vlastným tímom Panthera. Pôvodne mal v pláne „nastúpiť“ do sezóny 2021, ktorý bol pôvodným termínom pre nové pravidlá.

S odkladom nových pravidiel sa však odkladá aj príchod Panthery. Záujemcovia už majú na stole novú Concordskú dohodu, ktorej súčasťou je i povinnosť každého nováčika, zaplatiť poplatok vo výške 200 miliónov dolárov. Ten sa potom rozdelí medzi súčasných desať tímov.

„Očakávali sme to,“ priznal Durand v rozhovore pre portál RaceFans. „Pre nás to znamená zakončenie niečoho, o čom sa diskutovalo nejaký ten čas.“

Jeho tím odhadoval počiatočné investície na vstup do Formuly 1 (s výnimkou spomínanej platby) na 80 až 120 miliónov dolárov, presné číslo by záležalo od toho, akú mieru spolupráce s niektorým z továrenských tímov by zvolili. Najlacnejším riešením by samozrejme bolo odkopírovanie obchodného modelu tímu Haas, ktorý „outsourcuje“ všetky dovolené diely od vonkajších dodávateľov, teda Ferrari a Dallary. Skutočnosť, že musí nájsť ďalších 200 miliónov ako „vstupenku“ do F1, Pantheru určite nepotešila.

„Určite to pre nás nie sú dobré správy, sú to však správy, ktoré sme očakávali,“ hovorí Durand. „Všetko nám to samozrejme sťažilo. Takých 100 miliónov zoženiete určite ľahšie, než 300.“

„Na stole sú všetky možnosti. Ak sa pozriete na súčasné tímy, tak kúpa niektorého z nich vás vyjde to menej, než 200 miliónov. Z toho, čo som počul, tak Williams nestál nových majiteľov ani 200 miliónov. Oni pritom majú kompletnú základňu s vybavením.“

„Neviem, ktoré tímy sú momentálne na predaj. Obávam sa však, že kvôli tomuto majitelia výrazne zvýšia potenciálnu hodnotu svojho tímu, aj keď jeho skutočná hodnota taká vysoká nie je,“ dodal.

Nájsť 200 miliónov navyše síce bude pre Pantheru zložité, sám Durand však tento krok všetkých zúčastnených chápe a požiadavku považuje za oprávnenú.

„Je viac ako zrejmé, že to má ochrániť investície súčasných tímov, čo chápeme a považujeme to za dobrú vec. Dobré je aj to, že šampionát sa stará o všetky zúčastnené tímy, akonáhle sa zaradíte do tej úzkej skupinky. To v niektorých iných sériách neplatí,“ hovorí Durand.

Kľúčová pre ďalšiu budúcnosť Panthery je tak nová Concordská dohoda. V minulosti totiž bolo takmer nemožné prísť s dobrým obchodným modelom, ktorý vám umožní založiť ekonomicky stabilný projekt. Predtým napríklad nemal nový tím nárok na prize money v prvých sezónach svojho účinkovania (pravidlo, na ktoré doplácal napríklad Haas) alebo skutočnosť, že nárok na „diel z koláča“ máte len v prípade, že sa umiestnite v najlepšej desiatke pohára konštruktérov (toto zas poslalo na dlažbu tím Manor). Zástupcovia Panthery tak musia preskúmať, či sa pravidlá v tomto smere posunuli k lepšiemu.

„Musíme zistiť, čo o tom hovorí nová dohoda. Nie je to len o tom zaplatiť 200 miliónov, ale aj o prísune podielov z prize money v prvom roku a jeho rozsahu,“ hovorí Durand.

„Nie je to len: ‚zaplaťte 200 miliónov a hotovo‘. Z Concordskej dohody vám plynú aj isté výhody. Musíme porozumieť ich rozsahu a obsahu, potom to prediskutovať s našimi podporovateľmi a rozhodnúť sa, či sa oplatí pokračovať,“ uzavrel Durand.