logo F1online.sk

Panthera naďalej pokračuje v prípravách na F1

Spa-Francorchamps, Belgicko, ilustračné
© Twitter/McLaren
Ladislav Király
Ladislav Király23. 6. 2020

Už dlhšie sa hovorí o tom, že o vstup do Formuly 1 by mal záujem nový tím označený ako Panthera Team Asia. Nebude to však jednoduché, pretože kráľovská motoristická trieda je spokojná so súčasným obsadením a všetkým účastníkom chce pomôcť zachrániť sa.

Dá sa však predpokladať, že Formula 1 môže byť zaujímavá pre viacerých nováčikov. Už od budúceho roku budeme pracovať pod rozpočtovým stropom 145 miliónov dolárov, ktorý následne klesne na 140 a 135 miliónov.

Okrem toho bude obmedzený aerodynamický vývoj a hovorí sa aj o tzv. „open-source“ súčiastkach, ktoré by nemali vplyv na výkon a ktoré by si tímy mohli odkupovať od silnejších zoskupení. Jednoducho by boli voľne k dispozícii.

„Všetko, čo znamená šetrenie nákladov, je len a len pozitívne,“ povedal muž stojaci za tímom Panthera Benjamin Durand pre GrandPrix247.com. „Rozhodnutia, ktoré už boli spravené a pokračujúce rozhovory o ďalšom znižovaní nákladov, ktoré sú spojené s podporovaním stability šampionátu, vysielajú smerom k investorom pozitívny signál.“

„Všetky prijaté opatrenia sú veľký pokrok a v našom podnikateľskom modeli môže mať najväčší vplyv práve ‚open-source‘ prístup. Bolo by veľmi ťažké technicky sa dotiahnuť na súčasné štartové pole. Takto by sme sa mohli koncentrovať na tie súčasti auta, ktoré po stránke výkonu rozhodujú a pri nekritických súčiastkach by sme ušetrili.“

„FIA a F1 už začali s určitou štandardizáciou nekritických častí a pokračovanie v uberaní sa týmto smerom by umožnilo ešte lepšiu možnosť šetrenia,“ skonštatoval Durand, ktorý však v tejto chvíli nevie nič sľúbiť. Vraj je ešte príliš skoro a aj jeho projekt bol globálnou situáciou tvrdo zasiahnutý.

„Naďalej diskutujeme s kompetentnými v F1, ale musíme si počkať na to, kým upadne prach a budeme mať jasnejšiu predstavu o kalendári. Treba začať pretekať, definitívne odsúhlasiť všetky pravidlá, podpísať Concorde Agreement a potom môžeme postupovať ďalej,“ dodal Benjamin Durand.