logo F1online.sk

Miliardár z Hongkongu Lo sa opäť ozval, pravdepodobne má v úmysle financovať Pantheru

Na štarte VC Saudskej Arábie 2023
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 4. 2023

So záujemcami o prihlášku do Formuly 1 sa nám v ostatnom čase roztrhlo vrece. Kým v období medzi krachom Manoru a koronakrízou o najvyššiu motoristickú triedu automobilky a investori ledva zakopli, dnes sa do tohto stále exkluzívnejšieho klubu priam hrnú. Niektorí z nich už svoj záujem prezentujú aj v médiách, vrátane miliardára z Hongkongu Calvina Lo.

Veľký fanúšik Michaela Schumachera sa prvýkrát na verejnosti objavil ako potenciálny investor koncom minulého roka. Svoje ambície vtedy jasne orientoval na Áziu ako na zaujímavý trh pre Formulu 1. Vo vyjadreniach však zostal opatrný a nespresnil, či sa bude pokúšať získať podiel v už existujúcom tíme alebo sa, podobne ako Michael Andretti, pokúsi presadiť s vlastným projektom.

Z jeho posledných vyjadrení môžeme usudzovať, že sa chystá spojiť s niektorým z už existujúcich projektov usilujúcich sa o získanie jedenásteho či dvanásteho miesta na rošte. Najlogickejšie sa javí zainvestovanie do skupiny Panthera, ktorá má ázijských patrónov.

Na tomto mieste je vhodné zmieniť, že Lo je generálnym riaditeľom poisťovateľskej spoločnosti RE Lee International, ktorá je naviazaná na majiteľa Williamsu Dorilton Capital.

„Dalo by sa povedať, že existuje prepojenie prostredníctvom investičných spoločností, ktoré sa na tom budú podieľať. Myslím si však, že to je asi najviac, čo o tom môžem povedať, zvlášť teraz, keď sa možno budeme uchádzať o miesto na rošte s vlastným tímom k roku 2026,“ povedal Lo tajomne pre tlačovú agentúru Reuters.

Práve tá naznačuje, že Lo nemá nič spoločné s Andrettiovcami alebo Hitechom, ktoré taktiež oznámili svoju ambíciu vstúpiť do Formuly 1 s novým tímom. Panthera Team Asia je tak viac ako pravdepodobným partnerom pre poisťovateľského magnáta.

„Verte či nie, pre mňa momentálne nie je najväčším problémom finančná stránka, ale spojenie všetkých potrebných odborných znalostí, mechanikov a celého tímu do jedného celku. Práve teraz sa nám naskytá niekoľko príležitostí a celkom seriózne rokujeme s niekoľkými tímami,“ pokračuje tajomne Lo.

„Ja len čakám, sledujem správy a čísla, a uisťujem sa, že z dlhodobého hľadiska vyzerá všetko v poriadku,“ dodal.

Za najdôležitejšie pritom môžeme považovať jeho výroky, že aktívne rokoval s jedným tímom, ktorý už požiadal o vstup a tiež s ďalším, ktorý „pokračuje v zákulisnej práci“. Prečo sú tieto slová také dôležité? Pretože konečný termín na podanie prihlášky pre potenciálnych záujemcov je 30. apríl 2023.

„F1 sa až príliš sústreďuje na americký trh. Myslím si, že je tu veľa ázijských hráčov a investorov, ktorí chcú vstúpiť do tohto športu. Je ich viac, ako sme si kedy dokázali predstaviť,“ prehlásil Lo.

„Mám to šťastie, že mnohých z nich poznám, ozvali sa a prejavili záujem zapojiť sa. Je tu teda konzorcium, ktorého zdroje sa môžu spojiť dohromady,“ dodal.