logo F1online.sk

LKYSUNZ kritizuje nedostatočnú diverzitu F1: My sme ázijský tím s africkými dodávateľmi

Carlos Sainz na štartovom rošte
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 10. 2023

Výberové konanie FIA na nové tímy skončilo. Prinieslo so sebou vlnu reakcií. Desiatke súčasných tímov sa nepáči, že prešiel čo i len jeden uchádzač, neúspešným ašpirantom sa zas nepozdáva, že prešiel len jeden. Podľa Benjamina Duranda, generálneho riaditeľa jedného zo záujemcov, Formula 1 zlyháva pri svojich cieľoch expandovať na globálne trhy a zlepšiť diverzitu naprieč štartovým roštom.

Aj keď sa situácia za posledných dvadsať rokov zásadne zmenila, Formula 1 zostáva prudko eurocentrická. Desať tímov sídli v Anglicku, dva v Taliansku a jeden vo Švajčiarsku. Aj keď už 90 percent kalendára nepozostáva z európskych podujatí, športu naďalej chýbajú ázijské či americké značky.

Presne to chcel zmeniť LKYSUNZ, čo bol uchádzač o vstup do Formuly 1 fanúšikom skôr známy ako Panthera. Pod vedením Benjamina Duranda vyrukoval s mocným programom, ale takmer nikoho nezaujímal. Sľub priniesť na rošt čisto ázijský tím a vyplatiť Liberty Media 600 miliónov dolárov sa nestretol s pochopením FOM a dokonca ani FIA, ktorá ústami svojho prezidenta Mohameda bin Sulajema horúčkovito bojuje za kandidatúru Andretti Autosport. LKYSUNZ to dosť sklamalo, pretože svoj projekt považuje za dosť podobný tomu americkému.

„Naším cieľom nikdy nebolo zvoliť podobný obchodný model ako Haas. Boli sme pripravení najať okolo 400 ľudí,“ prehlásil Durand v rozhovore pre portál The Race. „Myslím si, že niečo také zložité ešte nikdy nikto neurobil. Chceli sme postaviť na štartový rošt ázijský tím s africkými komponentmi a dodávateľmi. Možno ich znepokojila alebo dokonca vystrašila predstava, že to dokážeme. My by sme to však dokázali.“

„Prekvapilo ma to, pretože keď si odmyslíte Andrettiho meno a podporu GM, čo bol najsilnejší aspekt ich podania, tak mali navlas rovnaký plán ako my. Oni chcú vybudovať tím v USA. Dúfajú, že začnú v Európe a postupne sa presunú do Ameriky, kde mienia školiť inžinierov a vychovávať ľudí. Presne to však robíme my, aj keď nie v USA, ale v Ázii. Nechápeme, prečo si ľudia myslia, že v USA je to možné, ale v Ázii nie,“ prehlásil Durand sklamane.

Je to odvážna vízia a rozhodne by sme chceli vidieť, či sa to môže podariť a s akým úspechom. Bohužiaľ, aj keď sa v LKYSUNZ-e dušujú, že to nevzdajú, máme všetky dôvody na skepticizmus ohľadne budúcnosti tohto projektu. Prípad ázijského tímu v F1 sa tak nateraz uzatvára.

„V Afrike máme kopu talentovaných ľudí. V súčasnosti tam pôsobí množstvo špičkových inžinierov a veľa spoločností, ako napríklad Google, vyvíja v Afrike, pretože tam majú veľký potenciál. Nie sú však vyškolení pre potreby F1, takže sa tam snažíme rozvíjať talenty,“ prehlásil Durand.

„Andretti to bude mať zložité, pretože chce do Formuly 1 vstúpiť už v roku 2025, čo je dosť skoro na vývoj auta a vybudovanie tímu. Stihnúť to do roku 2026 by bolo náročné, ale dosiahnuteľné. FIA si to však očividne nemyslí,“ dodal Durand.

Súvisiace články