logo F1online.sk

LKYSUNZ: Ponúkli sme tímom 600 miliónov a FIA to len naštvalo

Po štarte VC Kataru 2023: Max Verstappen, Lewis Hamilton
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 10. 2023

Projekt nového ázijského tímu sa na scéne objavil dávno pred Michaelom Andrettim. Verejnosť ho poznala pod názvom Panthera, takže bolo trochu zmätočné, keď sa v médiách objavila skratka LKYSUNZ. Šéfom projektu bol Benjamin Durand, ktorý s médiami často komunikoval o plánoch potenciálneho nového tímu v F1. S novinármi si pohovoril aj po tom, čo FIA podanie LKYSUNZ-u zamietla.

Durand znel v rozhovore pre portál The Race veľmi optimisticky. Svojmu projektu zjavne veril, ale jeho značka nebola ani zďaleka taká prestížna ako Andretti. Ten sa etabloval na veľmi vokálneho záujemcu a očividne si uvedomuje, že politické hry budú neodmysliteľnou súčasťou jeho pokračujúceho boja.

Mocné zbrane však tasil aj LKYSUNZ s Durandom na čele. Súčasná Concordská dohoda požaduje od záujemcu zaplatiť poplatok vo výške 200 miliónov dolárov za vstup, čo sa považuje za akúsi náhradu za stratu príjmov, o ktoré desať existujúcich tímov príde po prijatí nováčika a opätovnom prerozdelení pomyselného koláča. LKYSUNZ sa preto rozhodol zvýšiť stávku a ponúkol 600 miliónov, čo je suma, ktorú mnohé stajne považovali za primeranú. Podľa Duranda však mal tento ťah opačný efekt.

„Z nejakého dôvodu to FIA naštvalo,“ prehlásil v rozhovore pre The Race Benjamin Durand. „Nechápem prečo, veď tie peniaze nemajú s federáciou nič spoločné.“

„My sme len reagovali na vyhlásenia ľudí ako Zak Brown, ktorý v Singapure povedal, že o novom účastníkovi nebudú ani uvažovať, pokým nebude ochotný zaplatiť takúto sumu. My sme o tom diskutovali s našimi sponzormi a podporovateľmi a oni nám povedali ‚áno‘.“

„Prichádzame, aby sme tomuto šampionátu pomohli rásť na trhoch, na ktorých nie je Formula 1 v súčasnosti prítomná. Takéto investície preto dávajú našim podporovateľom zmysel, pretože si myslia, že hodnota tímu bude dobrá a časom porastie,“ vysvetlil Durand.

„Chodili sme za tímami a uisťovali ich, že keď príde na rozhovory o týchto otázkach, sme tomu naklonení, pretože rozumieme ich hodnote. Neprichádzame ako rušivý element. Bolo by od nás šialené prísť do Formuly 1, položiť na stôl takéto peniaze a potom šampionát zničiť. Chceme pomôcť F1 rásť a rozvíjať sa na nových trhoch,“ zopakoval šéf projektu LKYSUNZ.

Je zvláštne, že FIA takýto prístup rozrušil. Je zrejmé, že finančné zabezpečenie je veľmi dôležitá otázka. Len si spomeňme, ako skončili Manor, Caterham či HRT, ktorých do športu pustili naposledy. Durand je však neoblomný a tvrdí, že peniaze pre jeho projekt neboli problém.

Prečo to teda nevyšlo? Nuž, vraj ani samotný LKYSUNZ úplne nevie. List, ktorý obdržali od FIA, vraj príliš nekorešpondoval s realitou a federácia od toho momentu považovala celú vec za uzavretú.

„FIA sme povedali, že niektoré závery, ktoré interpretujú z nášho podania, sú buďto nesprávne, alebo sčasti nesprávne,“ vyhlásil bývalý výkonný riaditeľ tímu SMP Racing. „Poslali sme im teda späť našu odpoveď, ale už sa nám neozvali.“

„Samozrejme, nemôžem zachádzať do úplných detailov, pretože som stále viazaný mlčanlivosťou, ale ich vyhodnotenie nášho podania a ich odôvodnenie nezodpovedali tomu, čo sme v skutočnosti uviedli. Boli tam nejaké nevyriešené otázky a zjavne niečo, vďaka čomu si nás nakoniec nevybrali. Nikdy nám však neodpovedali, takže musíme skloniť hlavy a zmieriť sa s tým, ako to je,“ dodal Durand.

Súvisiace články