logo F1online.sk

Marko sľubuje Lawsonovi sedačku pre rok 2025

Liam Lawson
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 10. 2023

Liam Lawson zanechal vo Formule 1 veľkú stopu. Na takého Nycka de Vriesa a jeho trpký koniec si dnes už prakticky nikto nespomenie. Novozélandský mladík ukázal, ako sa musí mladý pretekár chopiť svojej šance. Od Lawsona sme nečakali prakticky nič, mohol len prekvapiť, ale jemu sa podarilo ohromiť natoľko, že od Helmuta Marka dostal uistenie o svojej ďalšej budúcnosti.

Zdá sa, že Lawson zamotal hlavy Red Bullu v čase, keď už bolo rozhodnuté o jazdeckej zostave Scuderie AlphaTauri. Júki Cunoda sa v Japonsku nijak netajil tým, že zmluvu predĺžil už oveľa skôr, len sa čakalo na jeho domáce podujatie, na ktorom to chcel spolu s Red Bullom oznámiť.

Nech boli Lawsonove výkony akékoľvek, rozhodnutie už bolo podľa všetkého dané. Čo však smerom k roku 2025? Podľa slov poradcu Red Bullu Helmuta Marka Liamove skvelé výkony nevyjdú nazmar.

„Je to tvrdý pretekár a jeden z najsilnejších pilotov v súbojoch jeden na jedného,“ prehlásil Rakúšan pre Kleine Zeitung. „Ako rezervný pilot má pred sebou v budúcom roku náročnú úlohu, ale najneskôr do roku 2025 bude beztak sedieť vo Formule 1.“

To sú naozaj silné slová a hraničia dokonca až so sľubom. Ako sa Helmut Marko a Red Bull rozhodnú ich naplniť, to sa ešte len dozvieme. V každom prípade je však Sergio Pérez bez zmluvy na rok 2025 a úlohou AlphaTauri je vychovávať mladých pilotov pre potreby hlavného tímu. Rozhodne sa teda Lawsonovi otvárajú určité okienka pre sezónu 2025. Či mu k tomu pomôže odchod Péreza, Ricciarda alebo Cunodu sa dozvieme o rok.

„Lawson má rozhodne potenciál stať sa víťazom veľkej ceny vo Formule 1, keďže doteraz majstrovsky zvládol všetky svoje úlohy aj v tých najťažších podmienkach,“ prehlásil Marko.

„Pri svojom debute v Zandvoorte bol doslova hodený do hlbokej vody a musel sa naučiť plávať,“ dodal.

Súvisiace články