logo F1online.sk

AMuS: AlphaTauri v Suzuke potvrdí zotrvanie Cunodu, Ricciardo zabojuje s Lawsonom

Júki Cunoda
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala18. 9. 2023

Štartové pole pre rok 2024 sa nám zapĺňa. Už tento týždeň by mala z prestupového trhu zmiznúť ďalšia sedačka, ktorú podľa nemeckých zdrojov obsadí odchovanec Hondy Júki Cunoda. O druhé miesto v AlphaTauri by mali zviesť boj Daniel Ricciardo a Liam Lawson.

K detailom o aktuálnej situácii na prestupovom trhu sa dostal reportér nemeckého Auto Motor und Sport Tobias Grüner. Vo svojej analýze prezrádza, že špekulácie o budúcnosti Júkiho Cunodu o jeho “odložení” do pozície rezervistu Red Bullu budeme môcť už čoskoro hodiť do koša.

“Predĺženie zmluvy s Júkim Cunodom na rok 2024 bude oznámené už v Suzuke,” píše nemecký zdroj na tému jazdcov AlphaTauri. “Red Bull však vyčkáva s vymenovaním druhého pilota. I napriek dobrým výkonom Liama Lawsona má väčšiu šancu zabezpečiť si stále miesto Daniel Ricciardo. Po jeho zranení potrebuje len nadviazať na výkony spred letnej prestávky.”

Zdá sa, že Red Bull až do roku 2025 bude udržiavať dobré vzťahy s Hondou aj tým, že Júkiho Cunodu ponechá v kokpite. O to väčšia však bude bitka o druhé miesto, na ktoré Helmut Marko pred dvoma mesiacmi hľadal jazdca.

Mick Schumacher do WEC?

Okrem miest v AlphaTauri, ktoré sú zatiaľ oficiálne voľné, sa zvyšok záujemcov o pôsobenie vo Formule 1 bude musieť pobiť už len o jeden jediný kokpit. Do skompletizovania skladačky nám chýba už len Williams, ktorý má však svoju preferenciu a Mick Schumacher ňou nie je.

Podľa AMuSu je dokonca “bez šance”. Svojimi výkonmi v Haase, keď sa mal ukázať v internom dueli s Kevinom Magnussenom, konkurenčné tímy skrátka nepresvedčil. Vo Williamse by vraj radšej uvítali Felipeho Drugovicha za predpokladu, že minuloročný šampión F2 bude mať záujem pripojiť sa k britskej stajni a zoženie si patričných sponzorov.

Pole position v pretekoch, ktorých hlavnou cenou je sedačka Williamsu, drží naďalej Logan Sargeant. “Pravdepodobnejšie je, že Logan Sargeant dostane priestor v druhej sezóne, ak nováčik z Floridy nezačne dlhú negatívnu šnúru. Američan je dôležitý pre tím aj pre Formulu 1. Vedenie okolo Jamesa Vowelsa taktiež vie, že Sargeant má aj potrebnú rýchlosť. Musí len popracovať na svojej konzistentnosti a minimalizovať počet chýb.”

Mick Schumacher (Twitter/Mercedes)

Mick Schumacher tak s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou zostane na ocot. Syn sedemnásobného majstra sveta si však nemôže dovoliť zostať bez pretekovej praxe aj ďalší rok a len vyčkávať, hoci Toto Wolff mu stále drží miesto na striedačke Mercedesu.

V bitke o pozíciu v Sauberi zvíťazil Kuan-jü Čou, ktorému vraj nezanedbateľným spôsobom pomohli aj jeho zdroje. Dokým stajňu neprevezme Audi, Sauberu sa čínske milióny zídu. Podľa zdroja z Nemecka mal Sauber dokonca ešte aj ďalších kandidátov, ktorí boli v rebríčku vyššie ako Schumacher. To neveští nič dobré ani do budúcna. O miesto v Audi sa istotne nebude uchádzať sám.

Kde sa teda môže Mick Schumacher ukázať? Hovorí sa, že rodákovi z Genolier sa otvárajú brány v Alpine, ale nie tom formulovom, lež v hybridnej kategórii WEC. Ak využije pozvánku na jeden z testovacích termínov monopostu A424 Beta, v roku 2024 by sa mohol predstaviť aj na 24-hodinovke v Le Mans.

“Mick má u nás miesto ako rezervný jazdec, je súčasťou tejto rodiny,” uviedol Toto Wolff. Šéf Mercedesu mu však nebude brániť vydať sa inou cestou. “Dúfame, že zostane s nami na tomto poste, doprajeme mu potrebný čas v monoposte. Ak sa mu podarí získať miesto u iného výrobcu, vo WEC, v cestovných autách alebo niekde inde, vždy tu bude mať svoju základňu.”

Mercedes je ochotný sa o Schumachera deliť s inou značkou. “Nech sa rozhodne robiť bokom akýkoľvek program, môže zostať u nás ako rezervný jazdec, pokiaľ to bude prijateľné aj pre druhú stranu.”

Súvisiace články