logo F1online.sk

Lawson ohromuje svojimi výkonmi: Neviem, či mi dajú šancu

Liam Lawson
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 9. 2023

Tretie preteky v kariére, na ktoré nastúpil len vďaka zraneniu Daniela Ricciarda, na celkom neznámom okruhu a v extrémne náročných podmienkach, ale zakončené prvými bodmi v F1. Liam Lawson po svojom nečakanom debute udivuje formulovú verejnosť a veľmi hlasno si pýta sedačku v kokpite AlphaTauri. Dostane ju? Sám Novozélanďan na túto otázku odpovedá, že nevie.

Tento víkend sa v padoku šírili špekulácie, že Red Bull veľmi vážne uvažuje o nahradení Júkiho Cunodu náhradníkom Liamom Lawsonom. Kto by to bol ešte pred pár týždňami povedal? Po Veľkej cene Singapuru sa však týmto rečiam nebude nikto čudovať.

Novozélandský mladík veľmi dobre zvládol náročnú premiéru v Zandvoorte, o týždeň neskôr v Monze siahal na body a tento víkend v Singapure uchmatol hneď dva. Kým Júki Cunoda zbabral kvalifikáciu a z pretekov vypadol po kolízii so Sergiom Pérezom, Lawson podal jeden chladnokrvný výkon a ani v tretích pretekoch sezóny neurobil žiadnu väčšiu chybu.

„Som dosť unavený,“ povedal po fyzicky najnáročnejšom podujatí v kalendári Liam Lawson pre televíziu Sky. „Boli to dlhé a horúce preteky, ale myslím si, že sa nám podarilo maximalizovať naše príležitosti.“

„Podľa mňa sme nemali takú dobrú rýchlosť ako chlapci pred nami a pokiaľ ide o mňa, musím zapracovať na svojich štartoch, pretože je to už druhý víkend v rade, čo som stratil dve pozície a opäť mi to sťažilo život,“ povedal Lawson.

Znovu, podobne ako po sobotnej kvalifikácii, začal Liam svoju rozpravu negatívami a výčitkami na vlastnú adresu. Aj keď ho redaktor Simon Lazenby zahriakol, aby na seba nebol taký tvrdý, Lawson nástojil: „Hovorím vážne, sú to dve pozície na trati, na ktorej sa nedá predbiehať. Je to dôležité. V sobotu sme odviedli tvrdú prácu a dostali sa do Q3, ale stratili sme na štarte dve miesta a sťažili si život. Po zvyšok pretekov sme však do toho dali všetko.“

Po Singapure bude otázka Lawsonovej budúcnosti určite veľmi prepieranou témou. Veď Júki Cunoda vybojoval za celú sezónu tri body a Liam má už dva. Špekulácie preto určite nie sú úplne vymyslené a ponúknuť šancu Lawsonovi sa javí ako logická voľba. Novozélanďan však novinárom nepriniesol žiadne prelomové novinky.

„Búchal som na dvere ešte predtým, než som vôbec dostal šancu v F1. Teraz som dostal príležitosť a snažím sa ju maximalizovať. S doktorom Markom a Red Bullom hovorím po každých pretekoch a budem s nimi hovoriť aj po týchto. Ak však mám byť úprimný, teraz sa snažíme maximalizovať naše príležitosti. Nechcem sa potom obzerať za touto šancou s vedomím, že som neurobil všetko, čo som mohol,“ povedal Lawson.

Na otázku, aké sú šance, že ho uvidíme v kokpite aj v roku 2024, odpovedal: „Úprimne, naozaj netuším. Získať sedačku v tomto športe je náročné, ale ako som povedal, namiesto pozerania sa na všetky vonkajšie faktory, ktoré nemôžem ovplyvniť, sa radšej sústredím na jazdu, maximalizovanie každej príležitosť a snahu ukázať, čo dokážem.“

Súvisiace články