logo F1online.sk

Andretti sa blíži do F1, ale tímy naďalej tvrdo odporujú

Po štarte VC Holandska 2023
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 9. 2023

Michael Andretti je so svojím projektom Andretti Global blízko k Formule 1. Podľa zákulisných informácií dostane od FIA, ktorá má vo veci vstupu nových účastníkov všetky právomoci, zelenú a otvorí sa mu cesta do Formuly 1. Tým však jeho boj neskončí.

Liberty Media zrejme trochu podcenila svoju rolu v prijímacom procese. Všetku moc má v tomto smere FIA a tá sa zdá byť naklonená vstupu nového účastníka. Okrem toho, federácia nemá podľa pravidiel príliš veľa manévrovacieho priestoru. Ak záujemca splní podmienky, stáva sa z FIA tak trochu štatista, ktorý nemá veľa možností, ako vstupu nováčika zamedziť.

Problém je však inde. Ak sa Andretti Global dostane do Formuly 1, musí byť ešte prijatý medzi tímy a podpísať Concordskú dohodu. Tu už majú stajne a F1 rozhodovaciu právomoc. Nemôžu možno zamedziť vstupu Andrettiho do Formuly 1, ale určite sa môžu spolu s Liberty Media postarať, aby nedostal zo spoločnej kasy ani cent. Pretekať teda bude, ale môže skončiť odrezaný od akéhokoľvek financovania zo strany F1.

Pri pohľade na stanoviská jednotlivých tímov sa môžeme domnievať, že nás čaká ešte nemalá politická bitka.

„Tímy Formuly 1 v posledných rokoch prežili iba vďaka tomu, že všetci držali spolu,“ prehlásil boss Mercedesu Toto Wolff. „FIA, FOM a všetkých desať tímov musí spoločne chrániť Formulu 1. Držíme náš citlivý šport v rukách a v súčasnosti rastieme.“

„Nie je to v moci tímov, preto musíme urobiť rozhodnutia a uvažovať spoločne s F1 a FIA pokiaľ ide o tieto rozhodnutia. Dúfam, že prezident FIA Mohamed bin Sulajem a Stefano Domenicali urobia správne rozhodnutia pre F1,“ apeluje šéf Mercedesu.

Je zrejmé, že Wolff smeroval tieto slová hlavne na FIA a žiada od nej rozhodnutie v záujme Formuly 1 a tímov, keďže tie majú v tejto veci minimum právomocí. Zatiaľ sa však nezdá, že by Mohamed bin Sulajem chcel urobiť láskavosť ľuďom ako Wolff, Horner alebo Domenicali.

Ideálne by pre tímy a F1 bolo, keby sa podarilo Andrettiho zastaviť už teraz, pretože keď dostane zelenú od FIA, potom mu môžu vystaviť stopku už len zatvorením všetkých finančných kohútikov a žiadny šéf nechce byť „sviňa“, ktorá urobí niečo také a stratí tvár pred fanúšikmi. Tí sa vyslovujú pomerne jednoznačne v prospech vstupu nových tímov.

„Myslím si, že náš názor sa nezmenil,“ prehlásil šéf McLarenu Zak Brown. „Musíme si počkať a uvidíme, ako sa celý proces vyvinie.“

„Rád by som však pripomenul, aká je cena za vstup do F1 a aká bola hodnota tímov pred piatimi rokmi. Tento šport má podstatne vyššiu hodnotu, takže si myslím, že o tomto prvku treba diskutovať,“ dodal Brown.

Veľký záujem na zastavení Andrettiho má aj tím Haas, ktorý je v prvom rade závislý od financovania F1, ale tiež sa na rošte chváli exkluzívnou nálepkou jediného amerického tímu, aj keď drvivá väčšina jeho činnosti sa odohráva v Anglicku a v Taliansku.

„Som si istý, že Stefano vie, ako to vyriešiť v našom najlepšom záujme,“ povedal Günther Steiner. „Dôverujeme FOM, že sa s tým dokáže vysporiadať. Ako povedal Zak, tímy dnes majú oveľa väčšiu hodnotu než v čase uzavretia Concordskej dohody v roku 2020, keď mali niektorí problémy vôbec sa udržať a ich hodnota bola v podstate nulová. Trh sa zmenil.“

Súvisiace články