logo F1online.sk

Najvyššie štartujúcim pilotom Red Bullu je Liam Lawson: Bol tam priestor na zlepšenie, ľutuje

Liam Lawson
© Twitter/AlphaTauri
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 9. 2023

Prekvapenia, prekvapenia a ďalšie prekvapenia. Kvalifikácia na Veľkú cenu Singapuru nám priniesla mnoho zaujímavého a nečakané výsledky. Jedna vec je, že oba Red Bully vypadli už v Q2, ale ktože to poslal predčasne pod sprchy Maxa Verstappena? Drobná novozélandská senzácia menom Liam Lawson, ktorý bude na štarte nedeľných pretekov najvyššie postaveným pilotom Red Bullu.

Tento úspech prichádza práve v čase, keď médiá intenzívne špekulujú o možnosti, že Liam v budúcej sezóne nahradí v kokpite AlphaTauri Júkiho Cunodu, ktorého vraj Red Bull plánuje presunúť na „lavičku náhradníkov“.

Talianska stajňa priviezla na toto podujatie veľký balík vylepšení, do ktorého vkladalo vedenie veľké nádeje, ale skúsenejší z dvojice pilotov tímu nedokázal maximalizovať potenciál monopostu a doručiť požadovaný výsledok.

„Urobil som chybu a prebrzdil v štrnástej zákrute, to je všetko. Chcem sa ospravedlniť tímu. Auto bolo podľa mňa skvelé, takže je to veľká škoda,“ zhrnul svoje veľmi neúspešné účinkovanie v singapurskej kvalifikácii Júki Cunoda.

Nuž, nešťastie jedného je šťastím druhého. Na rozdiel od japonského mladíka, ten novozélandský zabral v správnom čase. Liam Lawson vyťažil z trápenia Red Bullu aj z chyby svojho tímového kolegu a svojím posledným pokusom v Q2 sa dostal na desiate miesto, čím vyradil z hry Maxa Verstappena a stal sa najlepším pilotom Red Bullu v kvalifikácii na Veľkú cenu Singapuru.

Toto rozhodne posilní Liamove šance na zotrvanie v tíme, ktorý vraj intenzívne zvažuje, že si ho ponechá ako tímového kolegu Daniela Ricciarda pre rok 2024. Bol by to priam neuveriteľný príbeh, ale férovo musíme uznať, že Lawson zatiaľ robí všetko správne. Okrem toho ukázal aj poriadnu dávku víťaznej mentality, keď s konečným desiatym miestom na štarte nebol veľmi spokojný.

„Samozrejme, že postúpiť do Q3 je vzrušujúce, ale určite sme nedokázali maximalizovať náš výsledok, na čo sa musíme pozrieť,“ prehlásil po skončení kvalifikácie Lawson.

„Myslím si, že to nejakým spôsobom súviselo so zahrievaním pneumatík a v poslednom pokuse som necítil lepšiu priľnavosť. Som rád, že sa mi podarilo postúpiť do Q3, ale stále som videl priestor na zlepšenie,“ dodal Liam.

Novozélanďan sa pred víkendom nechal počuť, že Veľká cena Singapuru je jeho obľúbená. Aj z dôvodu časového posunu mal rád práve toto podujatie. Otec mu vraj sľúbil, že ho naň vezme, ale rodinný výlet sa nikdy nepodarilo uskutočniť. V tomto roku sa chopil iniciatívy Liam a ako pilot Formuly 1 zobral svojich rodičov na výlet do Singapuru priamo do garáže AlphaTauri!

„Budú to dlhé a náročné dvojhodinové preteky, ale máme dobrú pozíciu na štarte. V nedeľu to bude dôležitý deň, takže sa musíme sústrediť na maximalizovanie našich príležitostí,“ povedal Lawson.

Súvisiace články