logo F1online.sk

Ferrari má singapurskú pole position. Red Bull zažil totálnu blamáž a vypadol už v Q2

Carlos Sainz
© Twitter/F1
Milan Kubala
Milan Kubala16. 9. 2023

Keď Max Verstappen pred kvalifikáciou vyhlásil, že nečaká, že by sa zapojil do bojov o pole position, ani sám netušil, akú pravdu vyriekol. Red Bull utŕžil totálne kvalifikačné fiasko, keď obaja jeho jazdci vypadli už v druhej časti. Z pole position sa tešil Carlos Sainz, ktorý bravúrnym spôsobom dostal svoje Ferrari pred Georgea Russella a Charlesa Leclerca.

O pole position sa rozhodlo doslova v posledných sekundách kvalifikácie. Predbežne sa v prvom rade usadili obaja piloti Ferrari a v garáži talianskeho tímu sme už videli obrovskú radosť mechanikov, no na trati sme ešte stále mali George Russella. A ak naňho niekto zabudol, dopustil sa kardinálnej chyby.

Pilot Mercedesu mal totiž rozbehnuté kolo, ktorým sa mohol porovnávať s dvojicou na čele. Nakoniec to dotiahol do úspešného konca, keď Charlesa Leclerca predbehol o 0,007 sekundy. V nedeľu tak bude štartovať v červenom sendviči a pokúsi sa získať svoje druhé víťazstvo. Mercedes bude ťažiť z lepšej pretekovej rýchlosti ako Ferrari, Scuderia bude na druhej strane disponovať taktickou prevahou.

Lewis Hamilton totiž štartuje až z piateho miesta. Aj keď v piatok hlásil, že zažil azda najlepší piatok v celej sezóne, sobota už taká ružová nebola. Brit stratil viac ako štyri desatiny na tímového kolegu a ocitol sa až za Landom Norrisom, ktorý s vylepšeným McLarenom ukoristil štvrtú priečku.

Pochvalu si zaslúžia aj obaja jazdci Haasu. Americký tím ukázal, že kvalifikácia mu vyhovuje, keď to Kevin Magnussen vytiahol na šiestu priečku. Predbehol dokonca aj Fernanda Alonsa na Aston Martine.

V prvej desiatke sme mali ešte Estebana Ocona, Magnussenovho kolegu Nica Hülkenberga a formulového nováčika Liama Lawsona. Oni však nie sú hlavnou témou dneška. Sú ňou doslova stratené Red Bully na čele so zachmúreným Maxom Verstappenom, ktorého o postup do Q3 pripravil práve Liam Lawson.

Kalamita v Red Bulle

Max Verstappen bol nervózny už v treťom tréningu, keď ho trápilo všetko možné. Pred kvalifikáciou uviedol, že ani nečakal, že by sa mal zapojiť do bojov o pole position. V tej chvíli ani netušil, akú pravdu vyriekol.

Holanďan celú kvalifikáciu nebol vo svojej koži a vo vysielačke sa prakticky len sťažoval. Red Bull nemal rýchlosť, priľnavosť ani balans. Obhajca titulu to označil za “šokujúci zážitok” a všetci sa pýtajú, ako sa mohol Red Bull v priebehu dvoch týždňov takto prepadnúť.

Okrem toho budú komisári vypočúvať Maxa Verstappena za blokovanie Júkiho Cunodu, nepochopiteľné manévre na konci boxovej uličky, aj incident zo zákrut 16-19, do ktorého je zapletená polovica štartového poľa.

Maxovi Verstappenovi tak hrozí ďalší prepad z jeho jedenástej priečky. Za predpokladu, že Holanďan vyviazne bez trestu, by mal Sergio Pérez štartovať trinásty. Mexičan nezvládol svoj posledný pokus v Q2, keď sa roztočil.

Mimochodom, viete, kedy naposledy ani jeden Red Bull nepostúpil do Q3? Na Veľkej cene Ruska 2018.

Demolácia Aston Martinu

Na konci prvej časti kvalifikácie sa na chvíľu zastavil čas. V priamom prenose sme sledovali palubné zábery Lancea Strolla, ktorý v poslednej zákrute stratil kontrolu nad svojím autom a bariéru trafil tak tvrdo, až tuhla krv v žilách.

Réžia nám však veľmi rýchlo poskytla Strollovu vysielačku. Keď sme začuli, že Kanaďan je v poriadku, všetkým spadol kameň zo srdca. Monopost sa totiž premenil doslova na kopu šrotu. Pamätníkom sa vybavili obrázky z nehôd z minulosti, z ktorých mnohé boli tragické. Opäť sa ukázalo, že bezpečnosť dnešných áut je na veľmi vysokej úrovni.

Image