logo F1online.sk

Preteky v Silverstone sú v ohrození: Formula 1 nemusí dostať výnimku

Po štarte VC Veľkej Británie 2019
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala19. 5. 2020

Ešte pred pár dňami sme informovali o tom, že Formule 1 sa konečne podarilo dohodnúť s vedením okruhu v Silverstone na zorganizovaní dvoch veľkých cien na prelome júla a augusta. Schválenie karanténnej výnimky vládou Veľkej Británie v tej chvíli nevyzeralo ako veľký problém, keďže Formula 1 sa mala sama postarať o spoľahlivé testovanie osôb prichádzajúcich do krajiny, a tak sme sa už tešili na ďalšie dva letné víkendy zaplnené motoršportom. Zdroje z paddocku však dnes naznačujú, že žiadna výnimka nebude.

A tak všetky osoby prichádzajúce na pôdu Veľkej Británie budú musieť od júna strpieť 14-dňovú karanténu. To je problém, za Veľkou cenou Rakúska totižto nie je dostatočne veľký časový priestor. V Anglicku navyše nesídli hneď trojica tímov, plus nesmieme zabudnúť napríklad na dodávateľa pneumatík Pirelli.

Britská vláda návrh stále pripravuje, no podľa informácií portálu motorsport.com sa výnimky nedočká žiaden šport, a teda ani Formula 1. Hrozilo by totiž, že tým spustí lavínový efekt a aj ďalšie športy budú chcieť opatrenia obísť, čo by prederavilo celý plán.

Ešte v pondelok v noci malo byť podľa britského The Sun všetko na najlepšej ceste a k zmene názoru britskej vlády došlo až neskôr. “Konečné rozhodnutie ešte nebolo prijaté, ale chceme, aby bol celý režim robustný,” cituje zdroj z vládneho prostredia The Sun. Karanténne opatrenia budú prehodnocované každé tri týždne.

Formula 1 preto začala hľadať alternatívne riešenie. Namiesto pretekov v Silverstone by sa uskutočnila dvojica podujatí v kontinentálnej Európe, v zálohe je nemecký Hockenheim. Tímy z Veľkej Británie by tak boli na cestách celý mesiac dúfajúc, že po jeho skončení už karanténny príkaz pominie.

“Štrnásťdňová karanténa by tento rok znemožnila uskutočnenie Veľkej ceny Veľkej Británie,” potvrdil hovorca Formuly 1. “Malo by to priamy dopad na desiatky tisíc pracovných miest spojených s F1 a jej dodávateľmi. Ak sa majú všetky športy vrátiť na televízne obrazovky, tak musia byť schválené výnimky.”