logo F1online.sk

Massovci očakávajú podporu aj od Lewisa Hamiltona

Lewis Hamilton
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 9. 2023

Pri pohľade na jednostrannú záležitosť, ktorou sa stala tohtoročná sezóna, môže byť právny boj Felipeho Massu s vedením Formuly 1 najzaujímavejším súbojom tohto roka. Je zrejmé, že Brazílčan každý svoj krok podrobne konzultuje s právnikmi a jeden z nich, Bernardo Viana, už predstúpil na verejnosť.

Mediálna stránka zohrá v celom prípade dôležitú úlohu. Je v záujme „Massovcov“ opatrne, ale rozhodne, informovať médiá o cieľoch a postupoch celej kauzy. Formula 1 a FIA mlčia, pretože je v ich záujme, aby sa o tom hovorilo čo najmenej. Massovi a jeho tímu však tlak verejnosti môže pomôcť dosiahnuť svoje a preto hrá podľa vlastných nôt, nie podľa nôt Stefana Domenicaliho či Mohameda bin Sulajema.

Po Felipem, ktorý na túto tému hovoril na verejnosti niekoľkokrát, predstúpil pred novinárov aj jeden z právnikov jeho medzinárodného tímu. Bernardo Viana pôsobí ako advokát v Massovom rodnom Sao Paule. Keďže brazílska verejnosť bude stáť za svojím krajanom, zrejme nie je náhoda, že voľba padla na tohto úspešného a atraktívneho džentlmena.

Viana už poskytol rozhovor pre portál Motorsport.com a o prípade si pohovoril aj s tlačovou agentúrou Reuters. Nadviazal pritom na svojho klienta, ktorý pred pár dňami vyslovil nádej, že ho v jeho „boji za spravodlivosť“ podporí aj Ferrari. Jeden z jeho právnikov zašiel ešte ďalej a dúfa v podporu ďalšieho veľkého mena sveta Formuly 1.

„Lewis Hamilton je dôležitým vyslancom športu a vždy hájil jeho integritu,“ prehlásil Viana. „Je čestným občanom Brazílie a Brazílčania ho majú veľmi radi, takže dúfam, že nás podporí.“

Nezabudol pritom podotknúť, že to nie je súboj Massu proti Hamiltonovi, ale Massu proti športu a bývalý pilot Ferrari žiada „len“ finančné odškodné, nie odňatie prvého titulu majstra sveta britskému pretekárovi. „Nemáme absolútne nič proti Hamiltonovi,“ povedal Viana.

Reuters ako prvé prinieslo informáciu o Massovej predžalobnej výzve FIA a Formule 1. Je zrejmé, že zástupcovia pilota umožnili novinárom nahliadnuť do tohto dokumentu a takisto zverejniť časť informácií. Okrem iného prezradili, že potenciálnym žalovaným dali čas na vyjadrenie. Viana však neskôr pre ten istý zdroj potvrdil, že táto lehota sa môže predĺžiť.

„Požiadali o viac času a my interne posudzujeme, či im ho v dobrej viere poskytneme,“ povedal. „Ešte stále sa nachádzame v lehote, ktorú sme im poskytli, takže čakáme na ich odpoveď. Ak odpovedia adekvátne a ak nás oslovia s návrhom hovoriť spolu, tak je to v poriadku.“

„Ak nie, ak nám neposkytnú adekvátnu odpoveď, budeme jednoducho pokračovať v právnej stratégii, ktorú sme zvolili,“ dodal Viana.

Súvisiace články