logo F1online.sk

Ricciardo prišiel pre úraz o možnosť pretekať v budúcom roku za Red Bull, myslí si Rosberg

Daniel Ricciardo so zlomenou rukou
© Twitter/F1
Tomáš Masár
Tomáš Masár9. 9. 2023

Daniel Ricciardo po návrate do F1 veľa vody nenamútil – pretože nemal kedy. Vo svojom treťom tohtoročnom vystúpení si totiž privodil zranenie ruky, keď počas toho, ako v Zandvoorte nezvládol prejazd prvej z pre holandský okruh typických „klopeniek“, nezložil pred nárazom do zvodidiel včas ruky z volantu, čo malo za následok zlomeninu záprstnej kostičky. Austrálčan pre úraz paže strávi niekoľko týždňov mimo kolotoča Formuly 1 a zrejme tak nestihne do konca ročníka presvedčiť vedenie „červených býkov“ o svojich kvalitách, čím sa možno podľa Nica Rosberga pripravil o sedačku v Red Bulle pre rok 2024.  

Ricciardo sa po jednom z voľných tréningov na Veľkú cenu Holandska porúčal pod skalpel, a to pre relatívne školácku chybu, ktorá by sa takému skúsenému pretekárovi stať nemala. Rodák z Perthu vynechal pre zranenie ruky preteky v Zandvoorte a Monze, pričom je už teraz zrejmé, že sa s určitosťou nepredstaví ani v Singapure a Japonsku.

Víťaz dovedna ôsmich cien, ktorého dlhodobým cieľom je po návrate do „efjednotky“ prebojovať sa z „béčkového“ Red Bullu do „áčkového“ a pretekať po boku Maxa Verstappena, si zrejme prestup do top tímu nateraz zahatal – minimálne podľa Nica Rosberga, ktorý tvrdí, že Ricciardo už v tomto roku možno nestihne ukázať, aký potenciál v ňom aj po spackanom angažmáne v McLarene naďalej drieme.

„Daniel mal šťastie, že mu bolo umožnené vrátiť sa do F1, no následne si zlomil ruku pri nešťastnej nehode,“ vyslovil sa v podcaste Sky F1 majster sveta z roku 2016. „Podľa najnovších Christianových [Hornerových] predikcií sa vráti na trať v Katare, čiže si ešte pár pretekov oddýchne.“

„Daniel má pre Red Bull veľkú hodnotu, Red Bull ho má v obľube, takže budú trpezliví a dajú mu poriadnu šancu,“ poznamenal Rosberg. „Táto [vynútená] prestávka sa však môže postarať o to, že v budúcom roku nenahradí Péreza a zostane v AlphaTauri. Kvôli prestávke zotrvá ešte jeden rok v AlphaTauri,“ zopakoval Nemec.

Hoci si minimálne AlphaTauri Ricciarda s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou ponechá, v mimoriadne dobrom svetle sa prezentuje aj jeho dočasný záskok Liam Lawson, aktuálny líder šampionátu Super Formula, bojujúci o svoje miesto pod slnkom.

„Lawson odviedol dobrú prácu, a to najmä v Monze. Skončil jeden a pol desatiny za Cunodom, čo je vskutku úžasné,“ zhodnotil doterajšie výkony Novozélanďana, ktorý medzičasom obdržal pochvalu od Helmuta Marka, Rosberg.

Súvisiace články