logo F1online.skF1online.sk

Wolff sa opäť oprel do Red Bullu: Čísla sú dobré len pre Wikipediu, čo aj tak nikto nečíta

Toto Wolff
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 9. 2023

Mercedes prežil v Taliansku jeden z horších víkendov. Pretekové tempo Ferrari možno zaskočilo viacerých. Aj keď Scuderia na Red Bull nemala, jednoznačne zdolala Mercedes v kvalifikačnom aj pretekovom porovnaní. Piate a šieste miesto však možno považovať za určitý úspech, keďže tímu sa podarilo maximalizovať svoj potenciál. Totovi Wolffovi však po skončení pretekov nebolo ani trochu do spevu.

Z reči tela šéfa Mercedesu priam sálala frustrácia. Aj keď uznal, že toto umiestnenie bolo pre tím maximom, celkom jednoznačne nebol spokojný. Už je to nejaký čas, čo sme šéfa Mercedesu videli aspoň v trochu dobrej nálade. Nadšený nebol v podstate od roku 2021 a jeho tím čaká na pódium už štyri veľké ceny, čo je trochu dlho pre druhú stajňu Pohára konštruktérov.

„Musíte byť opatrní a neskákať od radosti z piateho a šiesteho miesta. Myslím si, že sa nám podarilo maximalizovať náš bodový zisk, ale… asi tak,“ povedal Wolff pre televíziu Sky, ktorému nebolo veľmi do reči.

Lewis Hamilton a George Russell dokázali využiť pretekové tempo monopostu W14, aby sa vyhli prepadu vo výsledkovej listine, keďže obaja dostali penalizácie, prvý menovaný za kolíziu s Oscarom Piastrim, druhý za opustenie trate a získanie výhody.

„Myslím si, že obe penalizácie boli oprávnené. Musíme sa na to pozrieť a zistiť, ako tomu môžeme v budúcnosti zabrániť,“ povedal Wolff opäť stručne.

Na druhej strane, v Singapure môže tím pod jeho vedením očakávať lepšie veci. „Tento okruh je ako Spa alebo Baku. V skutočnosti si dokonca myslím, že sa na týchto okruhoch s nízkym prítlakom zlepšujeme. V Spa to podľa mňa bolo horšie než tu v Monze. Singapur by nám mohol ísť viac naproti, takže aj na tejto trati musíme maximalizovať náš výsledok,“ povedal rodák z Viedne.

Toho reportér Ted Kravitz na záver rozhovoru trochu poštuchol, keď mu pripomenul rekordné desiate víťazstvo Maxa Verstappena. Takéto čísla nedosahovali v ére svojej dominancie ani piloti Mercedesu, ktorí v nedeľu v Monze na víťaza ani nedovideli.

„Max dosiahol desať víťazstiev v rade. Žiadny z vašich pilotov na vrchole niečo také nedokázal. Tímu sa to raz podarilo, ale v každom prípade, aj vy pred ním musíte zložiť klobúk,“ povedal Kravitz, ktorý následne namieril mikrofón na Wolffa.

„Naša situácia bola možno trochu odlišná, pretože sme mali dvoch pilotov, ktorí proti sebe bojovali vnútri tímu. Neviem, či ho zaujímajú rekordy, ale pre mňa by ani jedno z tých čísel nebolo dôležité. Vyzerajú dobre na Wikipedii, čo aj tak nikto nečíta,“ prehlásil Wolff.

Toto tým dokonalo nadviazal na svojho zverenca Lewisa Hamiltona, ktorý médiám v Monze povedal: „Podľa môjho osobného názoru Valtteri, a vlastne všetci moji kolegovia, boli silnejší ako Maxovi kolegovia.“ V Zandvoorte zas Wolff nepriamo naznačil, že Red Bull uprednostňuje Maxa Verstappena pred Sergiom Pérezom. Môžeme si byť istí, že keď sa v budúcej sezóne Mercedes vráti do boja o víťazstvá, súboje budú prebiehať na trati i mimo nej.

Súvisiace články

Diskusia