logo F1online.sk

Čou sa bráni pred špekuláciami: Sú to výmysly, mám sponzorov aj zdroje

Kuan-jü Čou
© XPB Images/Sauber Media Hub
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík31. 8. 2023

Po potvrdení Lewisa Hamiltona a Georgea Russella v Mercedese aj v nasledujúcich dvoch rokoch sa nám pomaly uzatvárajú jazdecké zostavy pre budúcu sezónu. Nepotvrdené zatiaľ máme obe sedačky v AlphaTauri a po jednej sedačke vo Williamse a v Alfe Romeo. Práve Kuan-jü Čou by sa podľa posledných informácií mal ocitnúť v horúcom kresle, ale čínsky pretekár tieto špekulácie vyvracia.

Nebudeme si klamať, keď si Čou nezaslúži zotrvanie v tíme, tak by mala byť spochybňovaná aj pozícia Valtteriho Bottasa, ktorý za dva roky nedokázal rodáka zo Šanghaja veľmi prevýšiť. Aby sme si to však rozmenili na drobné, musíme čitateľom vysvetliť niekoľko neoficiálnych skutočností, o ktorých sa špekuluje v padoku.

Po prvé, Valtteri Bottas podľa všetkého podpísal pred dvoma rokmi vodotesný kontrakt. Fín má platnú zmluvu aj na budúcu sezónu a keby sa ho Alfa Romeo aj chcela zbaviť, tak si ho z finančného hľadiska nemôže dovoliť vyplatiť, ako to urobil McLaren Danielovi Ricciardovi. Bottasova pozícia je preto považovaná za veľmi stabilnú a k zmene by mohlo dôjsť najskôr až po skončení budúcej sezóny.

Po druhé, nesmieme zabúdať na celkovú finančnú situáciu v Sauberi. Alfa Romeo podľa všetkého podpísala so švajčiarskou spoločnosťou priam vysnívanú zmluvu. Niektoré zdroje tvrdia, že talianska automobilka platí ako titulný sponzor s právom na pomenovanie tímu len pätnásť miliónov dolárov ročne, čo je pri súčasnej popularite a sledovanosti F1 priam krádež a reálna cena je približne dvojnásobná.

Ešte horšie však je, že Sauber v budúcom roku stratí tieto prostriedky, keďže so stúpajúcim vlastníckym podielom Audi je dohoda s Alfou Romeo nezmyselná. Hovorí sa, že nemecká automobilka poskytla v tomto roku tímu finančnú injekciu, aby naplnil rozpočtový strop až po okraj, ale je jasné, že vo Švajčiarsku nemajú peňazí na rozdávanie a musia byť pri rozdeľovaní zdrojov veľmi dôslední.

Súvisí s tým tretí bod, keď médiá začali v poslednom období spochybňovať budúcnosť Kuan-jü Čoua. Ten prišiel ako návnada pre čínskych sponzorov a investorov a jazdecké schopnosti boli pri jeho angažovaní druhoradé. Podľa niektorých však nepriniesol tímu očakávané čínske jüany a stajňa bude hľadať „platiča“, ktorý pokryje vzniknuté finančné medzery.

Je to však pravda? Lakovanie Alfy Romeo dnes zdobia logá čínskych spoločností ako SenseTime alebo Ambrosial. Aj preto sa Čou pred novinármi v Monze pomerne ostro vyhradil voči špekuláciám.

„Samozrejme, že mám osobných sponzorov a nemám pocit, že by mi chýbali zdroje,“ prehlásil Čou. „Tie špekulácie sú výmysly. Spolu s tímom musíme prebrať detaily, pretože to nie je náš prvý kontrakt. Druhá zmluva je vždy viac sústredená na detaily.“

„Nie je sa čoho obávať, pretože mám pocit, že vďaka svojim výkonom si zaslúžim miesto v padoku,“ dodal čínsky pretekár.

Ten pred skončením letnej prestávky vyjadril nádej, že spolu s tímom dokážu v priebehu augusta uzavrieť rokovania o spoločnej budúcnosti. Leto je za nami, ale nič zatiaľ nenaznačuje, že by sa strany blížili k dohode. Podľa Čoua to však nie je problém.

„Rokovania sa oneskorili viac, ako som očakával. Práve si spolu prechádzame ďalšie detaily novej zmluvy a snažíme sa vyriešiť posledné drobnosti,“ povedal čínsky pretekár.

„Z mojej strany sa nič nezmenilo. Naďalej sa snažím zo seba vydať na trati to najlepšie a zvyšok prenechávam svojim zástupcom. Nemám odpoveď na otázku, kedy podpíšem novú zmluvu, ale približujeme sa k jej uzavretiu.“

„Veľmi rád strávim s týmto tímom ďalšie roky, pretože budúcnosť je svetlá a smerujeme nahor. Nič nie je isté. Kým nepodpíšem zmluvu, nič nie je rozhodnuté, ale sme veľmi blízko. Od letnej prestávky sa to posúva správnym smerom,“ dodal Čou.

Súvisiace články