logo F1online.sk

Čou v Holandsku okúsil preťaženie 19 G: Som rád, že som vyviazol bez následkov, poznamenal

Kuan-jü Čou
© Martin Trenkler
Tomáš Masár
Tomáš Masár30. 8. 2023

Jeden z hrdinov tohtoročnej Veľkej ceny Holandska šachovnicovú vlajku nepreťal. Reč je o Kuan-jü Čouovi, ktorý sa s účinkovaním na pretekoch v Zandvoorte rozlúčil približne desať kôl pred koncom po tom, čo tvrdo havaroval v nájazde do prvej zákruty. Zatiaľ čo monopost C43 preťaženie 19 G nevydržal a rozpadol sa na kúsky, samotný Číňan chvalabohu áno.

Obdobne tvrdé nárazy, akou bola bezpochyby havária Kuan-jü Čoua v 63. kole pretekov v holandskom Zandvoorte, vídame v F1 našťastie len zriedka. Pri tvrdých stretoch jazdcov s mantinelmi nám vždy na okamih stuhne krv v žilách a všetko ide na sekundu bokom – podstatné je v danom okamihu len to, aby pretekár vystúpil zo zničeného auta po svojich, živý a zdravý.

Čouovi, ktorý sa vďaka skvelému štartu do pretekov a správne nastolenej stratégii prepracoval v počiatočnej fáze nedeľnej veľkej ceny na skvostné druhé miesto, veru stotiny pred nehodou všetko jedno nebolo. Z „búračky“ napokon vyviazol síce bez zranení, no dobre vedomý si toho, že všetko mohlo dopadnúť úplne inak.

„To, k čomu došlo, ma popravde poriadne šokovalo,“ nechal sa počuť po pretekoch Čou. „Počas hustého dažďa som bol [druhého v pretekoch, pozn. red.] za Júkim a poriadne sa ponosoval na podmienky na trati. V jednom momente sa zo mňa približne v polovici cieľovej rovinky stal pasažier a za preťaženia 19 G som narazil do bariér. Som preto veľmi rád, že som z toho vyviazol bez následkov.“

Pokiaľ by aj Čou preteky dokončil, napriek skvelému štartu by zrejme skončil mimo bodov. Alfe Romeo premenlivé podmienky vyhovovali, no akonáhle sa vyjasnilo, pretekári tímu z Hinwilu boli len do počtu.

„Myslím si, že vsadiť na intermediálky [skôr než súperi] bolo správne, mali sme dobré tempo, ale akonáhle prestalo pršať a obuli sme sliky, vedeli sme, že nebudeme mať tempo na to, aby sme zotrvali v najlepšej desiatke,“ vyšiel s kožou na trh 24-ročný rodák zo Šanghaju.

„V pretekoch sme mali pár dobrých príležitostí, vzhľadom na to, čo sa stalo v posledných niekoľkých stintoch sme mali šancu polepšiť si o pár pozícií, ale nanešťastie sa stalo to, čo sa stalo. Spreju na trati bolo [v okamihu pred nehodou] až príliš veľa,“ uzavrel Čou.

Súvisiace články