logo F1online.sk

Alonso o Crashgate vedel, myslí si Massa

Felipe Massa – Brazília 2008
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 8. 2023

Keď už máme zo skrine vyťahovať pätnásť rokov starých kostlivcov, tak ich vytiahneme všetkých. Kauza Crashgate z Veľkej ceny Singapuru 2008 opäť ožíva. Aj keď ju už všetci hodili za hlavu (Flavio Briatore sa dokonca vrátil a dnes pôsobí ako jeden z marketérov Formuly 1), Felipe Massa ju opäť oživuje a celkom očividne je ochotný hovoriť o všetkých jej aspektoch.

Táto otázka sa vynára v každom z nás, keď sa povie Crashgate. Úmyselná havária Nelsona Piqueta mala od začiatku do konca jediný účel – umožniť Fernandovi Alonsovi zvíťaziť.

Keď sa ohliadneme späť na situáciu v tíme Renault v roku 2008, tak prakticky všetci tam boli v čase Veľkej ceny Singapuru ako na ihlách. Alonso sa do tímu vrátil po neúspešnom ročnom pôsobení po boku Lewisa Hamiltona v McLarene, Piquet od Fernanda dostával na trati poriadnu nakladačku a monopost nebol vôbec konkurencieschopný, čo zas dostávalo pod tlak Flavia Briatoreho.

Kto vtedy skutočne ťahal za nitky? Vieme, aký tlak dokáže vnútri tímu vytvoriť Alonso. Môžeme veriť, že keď Renault povolal z pätnásteho miesta štartujúceho Fernanda do boxov už v štrnástom kole, čo bolo na prvý pohľad absolútne nepochopiteľné rozhodnutie, Alonso plný dôvery vo svoj vlastný tím poslúchol? Je vôbec možné zorganizovať takú akciu bez vedomia muža, ktorý mal z toho celého ťažiť? Samozrejme, ťažil z nej aj Briatore a celý Renault, ale tiež Alonso.

Paradoxné je, že španielsky pretekár neskôr s Felipem Massom dlhé roky spolupracoval vo Ferrari a práve vtedy poňal Brazílčan podozrenie, že Fernando o všetkom vedel.

„Keď sme boli s Alonsom tímoví kolegovia, párkrát som s ním hovoril,“ povedal Massa s odstupom dlhých rokov pre Motorsport.com.

„Logicky, Fernando vždy naznačil, že to nie je jeho vina, ale zakaždým zmenil tému. Nikdy som sa s ním na túto tému otvorene neporozprával. Keď človek nechce hovoriť, tak mohol o všetkom vedieť. Ja som presvedčený, že o tom vedel,“ vyhlásil Massa odvážne.

Felipe sa zjavne rozhodol, že v nasledujúcom súboji využije všetky dostupné zbrane a keď sa už má hovoriť o všetkých, tak sa bude hovoriť o všetkých. Nie je to však nič nezvyčajné. Strana súdneho sporu (aj keď v tomto prípade ešte nezačal) sa vždy snaží pôsobiť dojmom, že pravidlá a tón celému prípadu udáva práve ona.

„S Nelsonom Piquetom mladším som sa o tom rozprával v roku 2009, keď sa to celé prevalilo. Je celkom zrejmé, že nemáme dobrý vzťah,“ priznal Massa.

„V každom prípade je jasné, o čo sa snažil, keď celú vec odhalil. Úmyselne havaroval v zmanipulovaných pretekoch, aby mohol vyhrať jeho tímový kolega, takže nemám potrebu s ním hovoriť. Jeho konanie bolo jasné. Snažil som sa hovoriť aj s jeho otcom (trojnásobným majstrom sveta Nelsonom Piquetom, pozn. red.), ale ten so mnou nechcel hovoriť,“ dodal Massa.

Samozrejme, v tomto prípade je nutné pripomenúť jednu z najdôležitejších zásad trestného práva – v pochybnostiach v prospech obvineného. V súčasnosti vieme len to, že chýbajú dôkazy o Alonsovej participácii v tomto prípade.

Súvisiace články